Sedam dana izolacije za one koji se od kovida leče kod kuće, drugačija pravila za medicinare

0
1032

Osobe koje su zaražene korona virusom, a koje se leče kod kuće ili nemaju simptome bolesti, obavezne su da budu u izolaciji sedam dana.

To piše u izmenama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 koje je danas usvojila Vlada Srbije, prenosi Euronews Srbija.

Do sada je period izolacije bio 14 dana.

Nakon isteka perioda izolacije, osobe se javljaju u kovid ambulante, a izolacija se prekida bez testiranja.

Podsetimo, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je posle sednice Kriznog štaba koja je održana 14. januara novinarima rekao da će period izolacije biti skraćen. On je naveo da je to veoma važno jer mnogi ljudi imaju blaže simtome, ili asimptomatsku sliku.

Sada je Vlada donela uredbu u kojoj je precizno navedeno da će lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja nemaju simptome, ili ne zahtevaju bolničko lečenje, biti upućena „u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom“ u trajanju od sedam dana.

Objašnjeno je i kako se prekida izolacija. Nakon isteka perioda, osobe koje su bile u izolaciji javljaju se na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (kovid ambulante) u domu zdravlja u mestu prebivališta, a izolacija se prekida bez testiranja.

Kada je reč o osobama koje imaju oslabljen imuni sistem, oni se upućuju u kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana. Stanje imunodeficijencije utvrđuje lekar primarne zdravstvene zaštite.

U uredbi je navedeno i da se zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana, kao i da se vraćaju na posao ukoliko je PCR test negativan. U slučaju pozitivnog rezultata, oni ostaju u izolaciji do desetog dana, kada se izolacija prekida bez testiranja.

Uredbom se propisuje i da se oboleli od kovida izoluju i leče u objektima koji su za to posebno pripremljeni.

Navodi se da su te osobe dužne da prihvate izolaciju i da se pridržavaju mera i uputstava koje naredi nadležni lekar, odnosno lekar specijalista epidemiologije.

Lice koje se ne pridržava naloga lekara, u skladu sa stavom 2. ovog člana, po prijavi zdravstvene ustanove prinudno se izoluje u prisustvu predstavnika organa uprave nadležnog za unutrašnje poslove – stoji u uredbi.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakStiže novo zahlađenje, krajem nedelje sneg
Sledeći članakDr Pajović: Moguće da smo dostigli vrh, očekujem smanjenje broja pregleda

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here