Sindikat RTS: Rukovodstvo javnog servisa da počne profesionalno da izveštava o protestima

2
410

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ zatražio je danas od rukovodstva Radio-televizije Srbije da „u najkraćem mogućem roku a to je odmah“ počne profesionalno da izveštava o građanskim protestima u Srbiji.

Mi, delatnici Javnog radio-televizijskog servisa Srbije, odlučno dižemo svoj glas protiv ovog ponovnog razvlašćivanja naroda od pristupa svojoj televiziji i svom radiju. U istoj generaciji mi već po drugi put gledamo isti scenario, u kome elementarna istina vidljiva golim okom na ulicama gradova Srbije više nije merodavna a merodavan postaje samo interes vlasti. Jednom, pre 19 godina, to se nije završilo dobro, ni za Javni servis a ni za vlast. Mi, radnici RTS-a, nikako ne želimo da dozvolimo da naša kuća ponovo dospe pod udar gneva javnosti koja ne može da trpi toliki informativni teror svoje televizije i svog radija – navela je Nezavisnost u saopštenju.

Dodali su da poslušništvo nije etički i profesionalni domet dostojan 21. veka, već „pripada srednjem veku i dvorskim ludama tiranskih dvorova“.

Mi, članovi sindikata ‘Nezavisnost’, koji smo bili inicijatori oktobarskih promena 2000. godine i koji smo te večeri obećali auditorijumu da ga ova kuća više nikad neće tlačiti svojim programom, nećemo da služimo u institucijama takvog tipa. Kao slobodni ljudi izjavljujemo da priznajemo samo zdrav razum i profesionalni kodeks za svoj putokaz na istorijskom putu ka onom višem društvenom kvalitetu ka kome, kao razumne ljudske jedinke, valjda svi zajednički stremimo – piše u saopštenju.

Optužili su vlast u Srbiji da opet, posle nepunih 20 godina, otuđuje Javni servis svih građana za potrebe svoje promocije i potiskivanja svih oponenata i neistomišljenika.

Ne možemo dalje da ćutimo pred očiglednim falsifikovanjem naše ionako bolne stvarnosti u kojoj se uspesi vlasti glorifikuju i pretvaraju u opijum za narod, stvarnosti u kojoj se pametni i učeni ućutkuju za račun poslušnih, a prisustvo samog naroda na ulicama gradova Srbije predstavlja kao sporedan incident čija se važnost bagatelizuje i nipodaštava, dok u isto vreme prisustvo naroda na manifestacijama koje su po volji vlasti biva preuveličavano, slavljeno i osvetoljubivo naglašavano. Ne dozvoljavamo dalje podvajanje naroda, jer to vodi u nesagledive perspektive daljih podela i sukoba – navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je sve predvidljiviji kraj „ove kule od karata“ koju uz pomoć ovakvog Javnog servisa, sprovodeći ovakvu kampanju prema neistomišljenicima, gradi vrh aktuelne vlasti u Srbiji.

Ne dozvoljavamo da se na ledjima nas radnika RTS koji smo život posvetili jednom plemenitijem cilju dalje utire put ka još jednoj lomači na kojoj će goreti naša kuća i sa njom ugled koji su u decenijama pre nas gradili veliki profesionalci ove profesije, čije biste sad krase naše hodnike – piše u saopštenju.

Gospodo direktori i urednici Informativnog programa, nemate nikakvo pravo na ovakvu razgradnju bića ove kuće kao i čitavog naroda koji ovakvim načinom izveštavanja ponižavate. Jer, ma šta vi o tome mislili, taj narod, a ne bilo koji čovek na vlasti, je vaš poslodavac. Poslušajte glas svog poslodavca, jer kad vam ovaj poslodavac uruči otkaz, svi su znaci da će vas taj otkaz boleti, i da nikakve privilegije koje vam bliskost sa trenutnom vlašću sada donosi neće moći taj bol da ublaže – navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Prethodni članakVlast u Lučanima preuzeli kadrovi iz Kotraže, Skupštinu vode Lučanke
Sledeći članakCivilna zaštita Čačak: Bacanje soli ne daje efekte, saobraćajnice se posipaju rizlom

2 KOMENTARA

  1. za „Folirantski sindikat petooktobarske sramote“:
    Poštovani gospodine/gospođo, ovaj tekst je pisan od strane radnika RTS-a koji dalje ne mogu da trpe izvitoperavanje profesije, po drugi put za 20 godina. U rečenici koju citirate o promenama 2000. god. misli se na promene u RTS-u, kada je taj sindikat – a nijedan drugi – organizovao štrajk i zatamnjenje ekrana RTS kao i pokretanje Nove RTS 5. oktobra u 21.20h. Na te se promene misli. Svi – pa i mi članovi tog sindikata u toj kući – razočarani smo dometima celog tog prevrata kao i nedostatkom 6. oktobra. Zato smo i napisali ovaj proglas.

  2. Mi, članovi sindikata ‘Nezavisnost’, koji smo bili inicijatori oktobarskih promena 2000. godine i ..
    Pa ovo je politicki sindikat, ispad da ste vi organizovali sramni 5 oktobar , sram vaS BILO, OD 2000 sRBIJA SE UNISTAVA , narocito od 2000 jedno deset petnaest godina…
    I vi se javljate na RTSu sramote uvalili ste se na drzavne funkcije pa vrtite, preletaci jedni…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here