Smanjuje se izvoz zamrznutog voća, maline iz Srbije sve manje tražene

3
1200

Dok je tokom prva dva meseca 2020. izvezeno 19.700 tona zamrznute maline, u istom periodu 2021. za tri hiljade tona manje, ove godine izvezeno je svega 11.180 tona.

Izvoz zamrznute maline, zbog post-kovida i ukrajinske krize, značajno je opao u poslednje dve godine, pa je tako u januaru ove godine izvezeno 5.570 tona, što je manje za oko 30% u odnosu na prvi mesec 2021, kada je izvezeno 7.930 tona, upozorila je i Grupacija proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Privredne komore Srbije.

I poređenja izvoza tokom prva dva meseca 2020, 2021. i 2022. godine svedoče o nastavku trenda smanjenja izvezenih količina. Dok je tokom prva dva meseca 2020. izvezeno 19.700 tona zamrznute maline, u istom periodu 2021. za tri hiljade tona manje, ove godine izvezeno je svega 11.180 tona, izveštava Agroklub.

Proizvođači smatraju da su post kovid kriza, rat u Ukrajini, značajno povećanje troškova života i energetska kriza, probudili strah od nestašica osnovnih životnih namirnica, što je dovelo do velikih poremećaja na tržištu Evropske unije. Sve to odrazilo se i na plasman zamrznutog voća iz Srbije na tržište EU i ostatka sveta. Dodatno, uzrok je i što se taj proizvod ne može smatrati osnovnom životnom namirnicom. Tako je i izvoz u Nemačku, najveće tržište za srpsku malinu, u januaru 2022. prepolovljen u odnosu na januar 2021.

Izvor: Agroklub, eKapija

Prethodni članakVeče Srba iz Mađarske “Duh predaka peva sa nama“
Sledeći članakIstorijski uspeh bodi bilding i fitnes reprezentacije Srbije

3 KOMENTARA

  1. znaci opet ce proizvodjaci da ostanu kratkih rukava, a u prodavnici malina 1.000 dinara…strasno…vec je ionako inflacija haos… verovatno ce i med najbolje od pcele ici dole, kao i u ostalom svo voce izgleda

  2. „Ko o cemu,baba o ustipcima“,do sada se govorilo o dobroj ceni maline,jer je sve manje ima,a i o toj temi nije realno pricati,a kako se berba priblizivava sada svi znaju sve,i koliko ce biti roda,i koliko se izvozi zamrznute maline,i kolika ce cena biti.Pustite te ljude neka rade sboj posao,ne vodite tudju brigu.Zdravlja Boze neka ima maline da se bere,pa ce svi biti sigurno zadovoljni

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here