Šta je akrilamid pronađen u čipsu čačanskog proizvođača – zašto je opasan i gde ga sve ima

1
832

Akrilamid, pronađen u čipsu proizvedenom u Srbiji, je kancerogena supstanca koja nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob na visokim temperaturama. Pored hrane, ima ga i u industrijskim proizvodima, pa čak i u duvanskom dimu. U EU upozoravaju na visok zdrvstveni uticaj akrilamida, pa se preporučuje oprezan i ograničen unos proizvoda s tim jedinjenjem u organizam.

Da se u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u čačankoj fabrici “Chips Way“ nalazi povišeni nivo akrilamida stiglo je upozorenje iz RASFF, sistema Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane.

U naučnom definisanju, akrilamid je organsko jedinjenje, koje sadrži tri atoma ugljenika i ima molekulsku masu od 71,078 Da.

Nastaje od šećera i aminokiselina, najviše od asparagina, kojih prirodno ima u mnogim namirnicama.

Reč je kancerogenom supstanci koja nastaje u hemijskim reakcijama na visokim temperaturama. Nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob na visokim temperaturama, bilo da se radi o kuvanju ili pečenju.

Nivo tog jedinjenja je visok kada se hrana sprema na dugo sprema na temperaturama iznad 150 stepeni Celzijusa.

Međutim, iako se stvara u domaćinstvu tokom prženja ili pečenja hrane, prisutan je i u proizvodnji plastike, papira i lepkova, zbog čega se događau i česta trovanja radnika.

Ima ga u mnogim industrijskim proizvodima, pa i u duvanskom dimu.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je još 2015. godine, upozorila je da akrilamid u hrani javni zdravstveni problem i da potencijalno povećava rizik od razvoja karcinoma svih starosnih doba.

U EU je godine 2018. stupila na snagu uredba koja je ograničila akrilamid u hrani u EU.

Stručnjaci upozoravaju da je akrilamida ima u većim količinama u kafi, čipsu i krompirićima, keksu i krekerima, ali ga ima i u žitaricama i pekarskim proizvodima.

Kako se navodi, prisutan je i u suvom voću, crnim maslinama, pečenom povrću, a sadrže ga i određeni prženi orašasti plodovi, pa čak i hrana za bebe.

Preporuka je da bi trebalo smanjiti njegov unos u organizam. U početku izaziva probleme sa nervnim sistemom, ali su mnoge studije ukazale i na vezu akrilamida sa bolestima tumora.

Izvor: RTS

Prethodni članak“Chips Way“: Cela pošiljka čipsa uništena, namenjena samo jednom kupcu u Hrvatskoj
Sledeći članakNajbolje besplatne aplikacije za praćenje vremenske prognoze

1 KOMENTAR

  1. Mislim da je to udarac na konkurenciju. Ne sme firma iz Srbije da posluje dobro. To je jeres. Inace Cacanski cips je za meme najbolji. A ne sme.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here