Šta je pokazalo novo istraživanje o mladima u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, naginju Istoku, ne podržavaju obavezni vojni rok

1
448

Većina mladih u Srbiji, njih 55 odsto, protivi se uvođenju sankcija Rusiji i smatra da ne treba osuditi rat, pokazuje ovogodišnji alternativni izveštaj Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS). Spram njih stoji osam odsto onih među mladima koji smatraju da sankcije Rusiji treba uvesti, kao i još 19 odsto onih koji su za sankcije ukoliko bi posledice neuvođenja za Srbiju bile prevelike, pokazalo je ovo istraživanje o stavovima mladih koje se obavlja svake godine do 2017, a sada prvi put ima i novi segment – pitanje rata u Ukrajini.

Po zakonu u Srbiji, mladi obuhvataju populaciju između 15 i 30 godina, a toj starosnoj grupe je KOMS i ove godine postavila nekoliko pitanja, a osim pitanja u vezi sa ratom na evropskom tlu, u istraživanju su se našla i ona o uvođenju obaveznog vojnog roka, opredeljenju za Istok ili Zapad…

Od ukupno 1.200 ispitanika iz različitih krajeva Srbije, 55 odsto smatra da Srbija ne treba da osuđuje Rusiju, kao ni da uvodi sankcije. S druge strane 19 odsto podržava ideju da Srbija uvede sankcije, ali samo ukoliko su posledice po Srbiju prevelike u suprotnom; 18 odsto mladih je za osudu Rusije, ali nikako ne podržava sankcije, dok samo je samo osam odsto reklo da Srbija treba da uvede sankcije čak iako posledice neuvođenja ne bi bile ozbiljne.

Rezultati istraživanja pokazuju da je čak 73 odsto mladih protiv uvođenja sankcija, što je, kako iz KOMS ističu, na tragu istraživanja koja su se javila vezana za opštu populaciju.

Mlade žene u nešto većoj meri podržavaju sankcije (29 odsto) od mladih muškaraca (23 odsto), a ispitanici iz Beograda u većem broju podržava uvođenje sankcija (33 odsto).

Na pitanje u vezi sa spoljnopolitičkom orijentacijom Srbije, 43 odsto mladih je reklo da Srbija treba da balansira između Istoka i Zapada. Na hipotetičko pitanje, šta bi Srbija trebalo da radi ukoliko bi bila prinuđena da bira, mladi su pokazali naklonjenost Istoku sa 57 odsto glasova. Taj procenat je porastao za pet u odnosu na 2021. godinu.

S druge strane 43 odsto mladih smatra da Srbija treba da se okrene Zapadu ukoliko je prinuđena na to da bira.

Iako ove godine vidimo veći naklonjenost Istoku, to svakako jesu trendovi koji su postojali u ranijim istraživanjima. Pozitivna stvar je što mladi imaju stav i što se broj neopredeljenih nije značajno promenio – ističe generalna sekretarka KOMS Miljana Pejić.

Na ovogodišnjem istraživanju, za uvođenje obaveznog vojnog roka u Srbiji glasalo je 44 odsto ispitanika, dok se 46 odsto protivilo tome, a deset odsto nije imalo stav po ovom pitanju.

U odnosu na izveštaj iz 2021. godini suštinskih promena nije bilo, ranije 46 odsto podržavalo uvođenje vojnog roka, a protiv toga je bilo 43 odsto, dok 11 odsto nije znalo. Ove godine je blago porastao broj ispitanika koji se protive ovoj odluci te je taj procenat prevagnuo.

Mi se nadamo da će mladi biti tema sledeće Skupštine i da kad god se tema poput uvođenja vojnog roka nađe na agendi skupštine, da će narodni poslanici imati obavezu da konsultuju mlade ljude, jer je to pitanje koje neposredno utiče na njihov život, radne obaveze, kao i buduće planove što se studiranja i posla tiče. U tom pogledu je neophodno poboljšati komunikaciju – podvlači generalna sekretarka KOMS.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakSledećeg petka u Prislonici počinje 35. Sabor frulaša Srbije “Oj Moravo“, objavljen program
Sledeći članakGG “Čačak je naš“: Ne kudi majka sina što se kockao, već što se vadi

1 KOMENTAR

  1. Protivite se vojsci i protiv sankcija Rusiji, Hebo vas veliki vođa za koga glasate

    Ma svi bi meni u vojsku, na dve godine, kao što je to bilo ranije, pa onda da vidite šta je rat i kako Ukrajina trpi, ne bi pomislili na putina

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here