Šta prosvetari zaista dobijaju izmenom Krivičnog zakonika: Nema bitne promene, učenici uglavnom maloletnici

1
941

Prosvetni radnici izborili su se da se napad na učitelje i nastavnike tretira kao krivično delo, a da bi se to sprovelo u praksi predstoje izmene Krivičnog zakonika. Oni su na sastanku održanom juče u Vladi Srbije sa ministarstvima prosvete i pravde dogovorili da se napad na prosvetne radnike tretira isto kao napad na advokate.

To je bio jedini zahtev koji su tražili prosvetni radnici na protestu u Beogradu, koji je usledio nakon što je bivši đak naneo teške povrede Slobodanu Zoriću, profesoru Tehničke škole „9. maj“ u Bačkoj Palanci.

Advokat Jugoslav Tintor smatra da pojačana krivično-pravna zaštita nastavnika neće doneti bitnije promene, jer su učenici uglavnom maloletnici, a na njih se primenjuje drugi zakon. Dodaje da izmena Krivičnog zakonika neće moći da nadomesti nedostatak autoriteta koji je problem u obrazovnom sistemu decenijama unazad.

  • Učenici su u najvećem broju slučajeva maloletni i samo poštravanje kazni za krivična dela ili uvođenje novih krivičnih dela u biti ne menjaju ništa. Na maloletne učenike se te sankcije ne primenjuju. Na njih se primenjuje Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i određene vaspitne mere – kaže Tintor za Euronews Srbija.

Dodaje da na prvi pogled deluje da je reč o poštravanju krivično-pravne zaštite, a da u praksi to neće doneti neku bitnu promenu vezano za sankcionisanje krivičnih dela.

Izvor: Euronews Srbija

Prethodni članakPioniri Lotusa poraženi u prva dva kola finalnog turnira u Zrenjaninu
Sledeći članakPripremite se za 21. izdanje košarkaškog turnira “Zicer“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here