“Strane firme pucaju praznom puškom kada prete da će otići iz Srbije iz političkih razloga“

8
622
Foto: Nebojša Raus/RAS

Tvrdnje da bi strane kompanije mogle da se povuku iz Srbije iz političkih razloga, među kojima je i stav državnih zvaničnika prema Rusiji, su pucanj iz prazne puške.

To je rekao profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić i naveo da su to privatne kompanije koje donose odluke na osnovu svojih interesa, a ne na osnovu toga šta neki političari zagovaraju.

Strane firme pucaju praznom puškom kada prete da će se odseliti iz Srbije. Zar bi se nemačka firma vratila tamo da plaća gas, ne 270 dolara za 1.000 kubnih metara, nego 2.000 dolara, struju nekoliko puta skuplje ili radnika, umesto minimalno 300-400 evra, najmanje 1.500 evra – rekao je Savić.

Istakao je da veruje da menadžeri stranih firmi i ne razmišljaju o odlasku jer „gde ima bolje“, osim ako Srbija uvede sankcije Rusiji, pa gas poskupi ili značajno poraste cena struje.

Dodao je da nemački kancelar Olaf Šolc ne bi nadomestio gubitak nemačkoj kompaniji koja bi zatvorila fabriku u Srbiji.

Na pitanje da li je napravljena greška što su strane firme daleko više subencionisane umesto domaćih, koje se ne bi iselile i u ovim teškim političkim uslovima zbog rata u Ukrajini, Savić je rekao da vlada pogrešno uverenje da su domaće firme u neravnopravnom položaju u odnosu na strane kada je reč o kriterijumima dodele te finansijske podrške.

Po Zakonu o ulaganjima iz 2014. godine, status inostranih i domaćih firmi je, prema njegovim rečima, izjednačen u pogledu dodele subvencija. Međutim, multinacionalne kompanije koje su došle u Srbiju imale su već spremnu tehnologiju, pripremljen proizvodni brend, sigurno tržište, lakše dolazle do finansijskih sredstava, pa su zbog toga i lakše dobijale subvencije, ali i funkcionišu tako što ne proizvode za magacine, već kada imaju narudžbinu delova za određeni proizvod odmah ga istovaruju na proizvodnu traku.

To, kako je rekao, znači da, na primer, kada Fijat ima kupca, zaposleni rade, ne sedam-osam sati, već 10-12 i više i zbog toga nisu adekvatno plaćeni, a uz to većina nije u stalnom radnom odnosu.

Savić je rekao da je greška napravljena posle 2.000 godine kada je masovnom privatizacijom ili „navodnim“ restrukturiranjem uništena domaća industrija i danas nema velikih firmi koje bi imale spreman proizvod, obezbeđene finansije i sigurno tržište i kao takve ne mogu da konkurišu stranim kompanijama, pa čak ni kao podizvođači.

Ne dolaze strane firme u Srbiju da bi njoj bilo bolje, već zbog toga što one imaju koristi, a zadatak države je da u sklapanju ugovora ispregovara što bolje uslove – rekao je Savić.

Izvor: Beta

Prethodni članakOkrugli sto “Povećanje zapošljivosti žena 45+ uz poštovanje principa rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije“
Sledeći članakZlatanović: Iza nas je fenomenalna sezona, malo falilo da bude antologijska

8 KOMENTARA

  1. E moj profesore, pojma ti nemaš. Sve firme iz zapadnih zemalja otići će iz Srbije ako u dogledno vreme ne uvede sankcije Rusiji. Ja se samo nadam da će Vučić konačno uraditi jednu dobru stvar za svoju zemlju i uvesti sankcije Rusije. To je civilizacijsko pitanje jer Rusija se zločinačkim razaranjem suverene države ispisala iz redova civilizovanih država.

  2. Domaca privreda je propala u periodu 1992-1996. Bio je to period do tada nevidjenih sankcija sveta prema jednoj drzavi. Propast se samo zavrsila 2000-ih godina. Sto se tice misljenja da strane firme nece napustiti Srbiju nisam siguran da je profesor u pravu. Ovo se posebno odnosi na nemacke firme. Pogledajte podatak koliko se stranih firmi povuklo iz Rusije. I te firme su imale jeftinu i energiju i radnu snagu. Pored toga i znatno vece trziste kao i blizinu azijskog trzista. Na kraju jedno malo razocaranje u neke stavove profesora Savica. U istim sve je vise dnevne politike a sve manje strucne i realne analize. Prof. Savic ce u ekonomskim krugovima vrlo brzo postati nesto slicno onom sto je postala i Ljilja Smailovic u novinarskim krugovima. Sve ima svoj motiv i svoju cenu.

  3. Profesor Savić je potpuno u pravu kada kaže da domaći investitori tehnološki da pariraju inostranim. Zato stranci i dobijaju subvencije, da bi doneli novu tehnologuju u Srbiju i zato što imaju obezbeđeno tržište za plasman robe. Sve to domaće firme nemaju. Zato mi je malo muka od budalaština tipa dajmo pare domaćim privrednicima. Za šta da im damo? Neka naprave ozbiljan proizvod koji će imati prođu na inostranom tržištu i dobiće podsticaj. Samo što tako nečega nema izuzev u IT sektoru.

  4. Kapitalizam, tržište je džungla u kojoj uspevaju samo uporni, donekle pametni, beskrupulozni. Može se reći hazarderi. A ne neki plačljivci kojima sve smeta. Ustvari su dibiduz nesposobni. Oni su za neki ćošak gde bi proveli radno vreme. A sve drugi da im obezbedi. Ne može, nema više socijalizma.

  5. Ovo je znao svak ko je iole školovan. A znaju to i „tzv“ poslodavci nego traže razlog svog neuspeha. Mnogi su poleteli a nisu naučili da lete. A dobar izraz za drvo i sviralu. Vrlo primenljiv.

  6. E neka neko, pametan, kaže kako jeste. Da pojedini ne trube više i pričaju gluposti. Zakoni i tržište su isti za sve pa ko zna on će da radi i da uspe, a ko ne zna neka radi ono što zna. Ne može biti da su svi krivi sem onoga koji ne zna. Nije svako drvo za sviralu.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here