Okrugli sto “Povećanje zapošljivosti žena 45+ uz poštovanje principa rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije“

1
373
Brankica Janković

ČAČAK – U sali Startap centra Naučno-tehnološkog parka u Čačku, danas u 13 sati će se održati okrugli sto na temu “Povećanje zapošljivosti žena 45+ uz poštovanje principa rodne ravnopravnosti i antidiskriminacije“.

Prisutnima će se obratiti:
– Ljiljana Petrović, Udruženje Laris Čačak
– Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnost Republike Srbije
– Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka za oblast društvenih delatnosti

Na okuglom stolu govoriće se o problemima i izazovima sa kojima se suočavaju nezaposlene žene, posebno žene starije od 45 godina (45+), u potrazi za poslom, mogućnostima koje nude nadležne institucije, saradnji svih relevantnih aktera, izgradnji mehanizama podrške i prevenciji diskriminacije.

Oko 420.000 žena u Srbiji starosti između 45. i 64. godine, preme podacima iz Anekete o radnoj snazi za 2020. godinu spada ili u kategoriju nezaposlenih ili neaktivnih na tržištu rada. Statistika, takođe, beleži da se zaposlenost upravo posle 45. godine kod žena smanjuje, što kod muškog pola nije slučaj. Najveća razlika među polovima u broju neaktinvih beleži se između 55. i 59. godine, pa je tako broj kod žena gotovo 100.000 god je kod muškaraca tek oko 50.000.

Okrugli sto je deo aktivnosti na projektu “Javnim zagovaranjem do ekonomskog osnaživanja žena 45+“, koji realizuje “Mreža za podršku ženama 45 +“, koju čine udruženja Laris iz Čačka, Žene na prekretnici iz Beograda, Putokaz iz Kragujevca i Miona iz Aleksandrovca.

Projekat podžava Vlada Švajcarske, a realizuju Građanske inicijative i Helvetas Swiss Intercooperation. Osnovni cilj “Mreže za podršku ženama 45+“ je da doprinese povećanju zapošljivosti žena starijih od 45 godina na teritoriji Republike Srbije, rukovodeći se principima ravnopravnosti i antidiskriminacije.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBraća iz Čačka u rukometnoj reprezentaciji Srbije koja je osvojila bronzu na Olimpijskim igrama gluvih u Brazilu
Sledeći članak“Strane firme pucaju praznom puškom kada prete da će otići iz Srbije iz političkih razloga“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here