Sve što treba da znate o investiranju u nekretnine u 2023.

0
556

Čuvanje i skupljanje novca samo donekle ima smisla. Svakako da vam savetujemo da ako možete u svakom momentu imate spremnu i dostupnu svotu koja vam može pomoći u nepredviđenim situacijama, sve preko toga treba da vam bude znak da imate šanse dalje da ulažete i uvećavate sumu na svom računu.

Ukoliko nemate afinitete u ulaganje u sopstveni biznis, treba da razmotrite ulaganje u nekretnine.

Investiranje u nekretnine već godinama spada u najsigurnije načine da profitirate i to u relativno kratkom roku. Sigurni smo da vas ova informacija ne iznenađuje i da ste upoznati sa trendom porasta cena kvadrata i cena iznajmljivanja stanova i drugih objekata.

Ipak, da biste kupili stan, potrebna vam je veća količina novca odjednom ili stabilni prihodi kako biste bili dobar kandidat za stambeni kredit. Ukoliko ispunjavate neki od ova dva uslova, samo napred! Ipak, korisno je da znate da se ulaganjem u nekretnine možete baviti čak i kad ne posedujete neke konkretne.

Pokušaćemo da vam objasnimo na koje sve načine možete investirati u nekretnine i kako možete obezbediti sebi pasivan izvor prihoda.

Ulaganje u nekretnine ne mora da znači i kupovinu nekretnina

Ne odustajte od čitanja ovog članka samo zato što nemate dovoljno novca da kupite neku nepokretnost, to nije jedini način za ulaganje novca u nepokretnosti.

U svetu već godinama postoje trust fondovi preko kojih možete profitirati od veoma živog sveta nekretnina, a da pritom ne posedujete svoje.

Možda ste već čuli za REIT fondove, a ako niste, čitajte pažljivo sledeće redove.

REIT (Real Estate Investment Trust) fondovi postoje već nekoliko desetina godina, a prvi fondovi su nastali na teritoriji Amerike. Zahvaljujući načinu na koji funkcionišu ovi fondovi i mali ulagači mogu da investiraju u nekretnine koje donose prihode. Fondovima upravljaju stručnjaci koji donose odluke u vezi sa ulaganjem u izgradnju ili kupovinu novih nekretnina koje imaju potencijal velikog obrta novca, a malim ulagačima se na primer na godišnjem nivou isplaćuju premije.

Dakle, ne morate uložiti desetine hiljada evra u stan ili lokal, niti morate uzeti dugogodišnji kredit. Uvek možete i za značajno manji novac učestvovati na ovom tržištu.

Kupovina nekretnine u cilju iznajmljivanja

Kupovina stana je uvek dobra ideja, posebno ako imate gotovinu.

U slučaju da vam to nije prva nekretnina i da ne morate da živite u njemu, iznajmljivanje će biti odličan način da u nekom narednom periodu vratite uloženi novac.

U zavisnosti od sume koju posedujete birajte stan, lokal ili neki drugi objekat koji će vam se najviše isplatiti.

Kupiti stan u većem gradu gde je potreba za iznajmljivanjem velika zbog većih priliva stanovništva je uvek isplativije nego uložiti u objekat u nekom manjem mestu gde ćete teže naći zakupce i gde će mesečna kirija biti manja.

To naravno ne znači da treba pošto-poto da kupujete bilo kakve stanove u većim gradovima Srbije, ali uzmite u obzir više stvari kada birate lokaciju.

Uvek možete potražiti i apartman ili sličan objekat u nekom mestu sa turističkim potencijalom. Tada će vam ciljna grupa biti turisti, koji se kraće zadržavaju na određenim destinacijama, pa ćete imati više posla oko reklamiranja smeštaja i redovnog popunjavanja kapaciteta. Malo više posla nekada znači i prilično više novca, tako da ne treba brzo otpisati ni ove opcije.

Kupovina nekretnine na kredit u cilju iznajmljivanja

Čak i ako razmišljate da kupite nekretninu na kredit u cilju iznajmljivanja možemo reći da ste na dobrom putu.

Pre nego što se odlučite za ovaj korak uzmite u obzir sledeće činjenice: koliko dugo ste spremni da otplaćujete kredit, koju sumu možete da uzmete i kako da ga što pre otplatite. Dakle, rata kredita ne sme biti veća od mesečne kirije koju možete dobiti od podstanara. Stan mora biti na lokaciji koja je dobra za iznajmljivanje, to ne mora i ne treba nužno da bude centar grada, ali je poželjno da bude u blizini srednjih škola, fakulteta, gradskog prevoza ili nekog većeg poslovnog kompleksa. Kada birate lokaciju stana otprilike pravite i selekciju potencijalnih stanara, jer ljudi kada već iznajmljuju biraju lokacije koje su im blizu posla, škole ili univerziteta.

Kupovina lokala i drugih objekata

Kupovina lokala spada takođe u pamente načine investiranja. Što se tiče tipa lokala, tu zaista imate mnogo opcija, ali uvek vodite računa o lokaciji i stanju lokala. Ne želite da mnogo utrošite na renoviranje, a s druge strane, naravno da želite da ga izdate što pre i zato vam je važna i lokacija.

Većina malih kompanija, pa čak i onih koje spadaju u veće, a tek otvaraju pozicije kod nas, prvo se odlučuju na iznajmljivanje i zato će zaista uvek biti mogućnosti na ovom terenu.

Danas je moguće ostvariti primamljivu zaradu i ako iznajmljujete ambare, hale, pa čak i garaže u sred grada.

Ističemo još jednom da ako želite da investirate u nekretnine – možete, bez obzira na količinu novca koju posedujete. Na osnovu svojih finansijskih mogućnosti i očekivanja izaberite najbolju od navedenih opcija.

 

Prethodni članak“Musolini ante portas“ u Narodnom muzeju
Sledeći članak“Lidl“ povlači pet proizvoda i vraća novac potrošačima koji su ih kupili

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here