Todorović: Rešenje o zabrani korišćenja visećeg mosta stiglo dva sata nakon tragedije, to je propust inspekcijskih službi

11
1042

ČAČAK – Grad Čačak je dugi niz godina insistirao da se oformi Komisija koja će sagledati stanje u kojem se nalaze viseći mostovi na teritoriji grada, a istraga će utvrditi ko je bio odgovoran za održavanje visećeg mosta u Ovčar Banji koji se srušio pre sedam dana kada su dve osobe izgubile život, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je podsetio da u Srbiji ima oko 3.000 ovakvih mostova.

Ovaj konkretni most pripada gradu i Čačku i opštini Lučani i uglavnom to kada je svačije nije ničije. Grad Čačak je godinama pokušavao da dobije ovlašćenje, ako ništa drugo da može da sanira taj most ili da makar ima pravo na njegovo tekuće održavanje. Tek smo ove godine dobili tu saglasnost republičkog pravobranioca. Naravno, ministarstvo se ogradilo i reklo da ti mostovi moraju biti ozakonjeni. A kako mogu biti ozakonjeni kada ne postoji nijedan dokument, ni ko ih je gradio, ni kada, ni čijim sredstvima – kazao je novinarima gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je istakao da kada se dogodi ovakva tragedija svi žele da izbegnu odgovornost, ali i da postoje mnogi koji na tregadeijama žele da politički profitiraju.

Ja nisam jedan od takvih i uvek ću biti tu za nadležne organe i insitucije. Ono što je za mene porazno je da se pojedinci iz određenih političkih organizacija uvek jave kada su nesreće i tragedije u pitanju i da to pokušavaju da politizuju – naveo je Todorović.

On je rekao da je grad Čačak opredelio sredstva Javnom preduzeću “Gradac“, koje može da izvrši posao rekonstrukcije visećih mostva u čačanskom kraju.

“Gradac“ je uputio inspekcijskoj službi zahtev da se definiše u kom su statusu ti mostovi. Za ovaj most su 5. oktobra doneli rešenje o zabrani njegovog korišćenja, ali je indikativno da je rešenje u JP “Gradac“ stiglo dva sata nakon tragedije u Ovčar Banji. To je tužno i žalosno – naglasio je Todorović.

Prema njegovim rečima, u tekućoj godina za održavanje visećih mostova izdvojeno je četiri miliona dinara.

– Ono što je činjenica da ti mostovi u prostornim planovima ne postoje i zbog toga smo uložili primedbu, jer oni moraju imati nekog titulara. “Srbijavode“ nisu definitivno, grad Čačak takođe, ali ko je? Veoma složena situacija. Odgovornost postoji, a istraga će utvrditi čija je i u kojoj meri – rekao je Todorović.

On je naglasio da mostovi nisu imali dozvolu za korišćenje, ali da je ključno pitanje zašto ih neko nije obezbedio i o tome obavestio građane.

To je pitanje za istražne organe. Ali, ono što je najspornije, najkritičnije mora biti hitno i urgentno sanirano ili zatvoreno za korišćenje. Samo je sada veliko pitanje čiji je to posao, ko je taj ko treba da sprovede rešenje inspekcijskih službi – naveo je gradonačelnik Čačka.

Todorović ističe da svi objekti koji nisu u funkciji moraju tako biti i obeleženi.

Ne bih želeo da prejudiciram predistražni projekat, ali moje lično mišljenje je da postupajući inspektor nije na pravi način postupio kada je zabranio korišćenje visećih mostova. Ako donosite rešenje na gradilištu o zabrani izgradnje objekta i taj objekat obeležite trakama, rešenjem, onda je sasvim logično da to uradite i na mostu koji ste zatvorili – zaključio je Milun Todorović.

Viseći most na Zapadnoj Moravi u Ovčar Banji je star oko 60 godina i za to vreme je samo jednom rekonstruisan. Rekonstrukciju je 1987. godine obavila JNA.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBrutalno nasilje u Košutnjaku, mladić pukom srećom preživeo
Sledeći članak“Sačuvajmo Kablar“: Od drugog sastanka sa predstavnicima Vlade prošlo tri meseca, i dalje čekamo odgovor

11 KOMENTARA

 1. Znaci kriv je onaj sto streba da ekspeduje i posalje resenje?
  Tako, sto se tek tad to radilo? Celo leto, i godinama unazad se nesto cekalo? Milun mora da ovo izgura do kraja, i da se kazni krivac, jer prima platu a ne radi posao.
  Oko politizovanja situacije, pa i sns je to radila kao opozicija, to je skorz razumljivo sto rade. Vise se treba osloniti na stuku nego na politicare, savet za Miluna. Ti ljudi nemaju ambicije da budu na njegovom mestu, a ovi ostali imaku svi i samo cekaju trenutak

 2. Trifunović gubi svog najvećeg pajtaša. Tačnije i poslednjeg, Cecu ne računamo. Ona ćemu servirati račun za kraj. Milun rešio da otera sve korumpirane likove

 3. I šta nam napriča Milune. Sram Vas bilo. Gradonačelnik Čačka nije preduzeo preko svojih službi , inspektora ili koga god da se most zatvori. Odgovorni moraju u zatvor, ali i to nije kazna za izgubljene živote. SRAM VAS i OVU VLAST BILO.

  • Ajde majmune ne lupetaj. Postoje nadležne službe i sektori koji treba da rade svoj posao. Nije posao gradonačelnika da obavlja njihov posao. Ako rade loše onda ih smeni. Videćemo da li će u ovom slučaju biti tako.

   • Ajde ti majmune pročitaj šta sam napisao, ko je rekao da obavlja njihov posao, ali oni čiji je to posao odgovaraju Milunu i on je takođe odgovoran za ono što se radi ili ne radi kako treba. Ako ne znaš, uputi se. On je najodgovorniji jer ih nije smenio , kako ti reče, zato što nisu uradili ono što je trebalo. Nećeš valjda reći da je trebalo da se ovo desi da bi nekoga smenio. Ne, nego je odgovoran isto koliko i oni koji nisu radili svoj posao, i odgovoran za izgubljene živote.

    • Odgovoran je taman toliko koliko i svi koji su bili na vlasti u proteklih 60 godina. Jer taj most ni na šta ne liči otkad ja znam za sebe. Znači više od 40 godina. Gade mi se politikanti koji su umislili da su vajna opozicija a ne znaju gde su šuplji.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here