Trećeg juna potpisivanje sporazuma sa Vladom Mađarske o čišćenju i izmuljavanju jezera Međuvršje

2
1011

ČAČAK – Za mesec i po dana biće potpisan sporazum o saradnji sa Vladom Republike Mađarske o izradi projektno-tehničkog rešenja za čišćenje i izmuljavanju jezera Međuvršje, najavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je precizirao da će taj dokument biti ozvaničen 3. juna.

Grad Čačak platio je pre dve godine četiri miliona dinara za elaborat izmuljavanja i kompletnog čišćenja jezera Međuvršje. To je ogroman projekat, za mnoge nestvaran, ali smo na dobrom putu. Evo jedne ekskluzive, 3. juna treba da potpišemo sporazum o saradnji sa Vladom Republike Mađarske u vezi s tim. Idemo korak dalje, na izradu projektno-tehničkog rešenja i nadam se da ćemo trajno i konačno u narednim godinama, sanirati i očistiti jezero Međuvršje, koje je, po procenama, dve trećine u mulju. Mi ćemo u međuvremenu izdvojiti novac i uz saglasnost Agencije za zaštitu prirode, onaj deo koji je nesporan urediti i očistiti. Makar onaj površinski deo, trske, trave i svega onoga što smo vadili i prošle godine. A onda i ovaj veliki, ogroman, projekat, čiji je za sada je predmer negde oko 40 miliona evra. Ali, sjajna vest je da 3. juna potpisujemo sporazum. Predsednik Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban pre četiri godine su potpisali taj sporazum i novac je obezbeđen – naveo je gradonačelnik nakon sednice Gradskog veća Čačka.

Kako je istakao, realizacijom ovog velikog projekta trajno bi bili rešeni svi problemi vezani za jezero Međuvršje.

Moramo zajedno u ovoj međudržavnoj resornoj grupi da radimo i da dođemo do rešenja, odnosno do ugovora i da konačno, trajno rešimo Međuvršje. To je ono što je jedino moguće i ispravno i što bi zadovoljilo sve ljubitelje prirode, ali i samim tim dobijamo mnogo veću korist i mnogo relaksiraniju potencijalnu opasnost od bujičnih voda. Onda bi pored brane u Ovčar Banje imali i Međuvršje koje je najveći kapacitet uz branu u Parmencu, da možemo da kontrolišemo Zapadnu Moravu. Korist bi imali i ekologija i ribarenje ali i turizam. 5.000 zaštićenog područja zaista ima perspektivu. Ja znam da će Ovčar banja i cela Ovčarsko-kablarska klisura biti u narednih nekoliko godina, najlepše mesto u Srbiji – zaključio je Todorović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakDomaći i britanski film na repertoaru Doma kulture
Sledeći članakIzbor iz zbirke savremenih umetničkih dela Galerije “Nadežda Petrović“ na izložbi u Ćupriji

2 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here