U Čačku počinje probni popis stanovništva

0
564
Nebojša Bežanić

ČAČAK – U Srbiji će tokom aprila biti sproveden probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava.

U oko 50 gradova i opština biće popisano oko 20.000 domaćinstava, odnosno 50.000 građana.

Za sada se zna da su obuku za probni popis koji je predviđen i na teritoriji Čačka u Republičkom zavodu za statistiku, prošla dva popisivača. Još detalja i dodatnih smernica u lokalnoj samoupravi tek očekuju.

Ovim probnim popisom biće testirane dve metode prikupljanja podataka. Predviđeno je samopopisivanje putem interneta, to je nova metoda koja će biti testirana na teritoriji Beograda, Novog Sada i Niša, a u ostalim gradovima biće primenjena metoda terenskim putem – objasnio je načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove grada Čačka, Nebojša Bežanić u izjavi agenciji MNA.

Prema njegovim rečima, popisivači će na terenu raditi po metodi uzimanja uzoraka.

Ono što sledi u svakom slučaju je donošenje Zakona, koji se odnosi na popis 2021. godine. Očekuje se da naredne godine budu izabrani popisivači i da bude sprovedena njihova obuka. Taj deo obuke će raditi i deo Uprave grada Čačka – rekao je Bežanić.

Koliko će se razlikovati podaci u odnosu na prethodni popis stanovništva ne može se prognozirati, ali u Čačku ističu da je on značajan.

Popis je podatak koji se koristi u svakodnevnom radu i gradske uprave i grada koristi ga i privreda tako da je to statistički podatak koji je jako bitan, jako bitan parametar – dodao je Bežanić.

Prema popisu koji je sproveden 2011. godine, u Čačku živi nešto više od 115.000 stanovnika.

Izvor: MNA

Prethodni članakRadnici FRA u utorak organizuju protest ispred Privrednog suda
Sledeći članakSNS Gornji Milanovac: Vođa protesta trostruko osuđivani narkodiler

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here