U Gornjem Milanovcu pretpremijerno prikazan film “Heroji Halijarda“

0
299

GORNJI MILANOVAC – U Kulturnom centru “Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu sinoć je organizovana svečana pretpremijerna projekcija filma “Heroji Halijarda“, reditelja Radoša Bajića.

Projekciji ratne drame, koja govori o spasavanju savezničkih avijatičara u Drugom svetskom ratu, prisustvovao je deo glumačke i produkcijske ekipe filma, predstavnici Fondacije Halijard i brojni gosti.

Scenarista i reditelj Radoš Bajić rekao je da je ovo projekat sa kojim je živeo pet godina, koji je sanjao i kada je bio budan.

Ovo u Gornjem Milanovcu je čista ekskluziva. Film su do večeras, videli samo članovi ekipe koji su radili film. Ovim filmom šaljem poruku. Dva brata na različitim ideološkim pozicijama, u strahoti građanskog rata, naoružani dolaze na grob najmlađeg, koji je trebalo da produži vrstu. I dok se oni, praktično, mire na grobu svog najmlađeg brata, vidimo da iznad njihovih glava nadleće strahota koja ruši sve. Što znači – svet radi svoj posao, oni ostvaruju svoje ciljeve i idu dalje i pritom su gore, u moćnim mašinama a ovaj narod dole je u svojoj sudbini, u svojoj muci. Tu je snažna poruka koju sam želeo da pošaljem – srpskom narodu je potrebno, nacionalno, pomirenje. Mislim da imamo jednu veliku priču a fim večeras kreće i neka mu je sa srećom – rekao je Radoš Bajić.

Opština Gornji Milanovac bila je domaćin celog projekta, neki delovi filma snimani su na autentičnim lokacijama i u blizini Galovića polja u Pranjanima, gde se i odigrala čuvena misija Halijard, jedna od najuspešnijih spasilačkih operacija iza prijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

Želim da se zahvalim Radošu Bajiću koji je odabrao ovu tematiku. Moje impresije su zaista izuzetne. Od prvog sekuda kada je film počeo, pa do zadnje scene, niste mogli da napustite tu priču, to što su reditelj i glumci hteli da kažu. Veoma dobro izneta priča, spasavanja američkih, tj. savezničkih pilota iza neprijateljskih linija u Drugom svetskom ratu. Ali nešto što je možda još veća poruka od te situacije, jeste pomirenje koje smo mogli da vidimo u srpskom narodu. Veliko je zadovoljstvo biti, domaćin ovako velikog projekta i nadam se da će i kroz ovaj fim nastaviti da živi sećanje na misiju Halijard koja je izvedena u Pranjanima – rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Nacionalna premijera igranog filma “Heroji Halijarda“ zakazana je za 10. oktobar u beogradskoj MTS dvorani. Gledaoci RTS-a će imati priliku da pogledaju i TV seriju “Vazdušni most“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakIzvesno poskupljenje svinjskog mesa
Sledeći članak“Go Kids“ – nova, moderna i progresivna škola engleskog jezika u Čačku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here