U Milanovcu otvorena izložba “Jovan Dučić u diplomatiji“

0
124
Foto: MNA

GORNJI MILANOVAC – U Gornjem Milanovcu otvorena je izložba pod nazivom “Jovan Dučić u diplomatiji“, autora Miladina Miloševića.

Izložba, koju je organizovalo udruženje Trebinjaca “Jovan Dučić“ iz Beograda, obuhvata 150 izabranih fotografija i dokumenata iz Arhiva Jugoslavije, iz perioda rada velikog pesnika kao diplomate, u osam evropskih i jednoj afričkoj zemlji.

Iako je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj književnosti, ovog puta je predstavljeno njegovo, javnosti manje poznato, diplomatsko angažovanje od Sofije, Rima, Atine, Madrida, Ženeve, Kaira i Budimpešte.

U Rim je vraćen početkom avgusta 1933. i ovaj period predstavlja najteži u njegovoj diplomatskoj karijeri, a završen je sporazumom Stojadinović – Ćano, 25. marta 1937. u Beogradu.

Svoju diplomatsku karijeru završio je u Lisabonu i Madridu, nakon čega, posle vesti o teškom stradanju srpskog naroda, odlazi u SAD, gde je i preminuo 7. aprila 1943. godine.

Dučićevi diplomatski izveštaji, koje je redovno slao nadležnim organima svoje zemlje, a koji su sačuvani u arhivama, mogu da posluže kao udžbenik današnjim diplomatama, a istoričarima kao dragocen izvor.

Prilikom otvaranja izložbe, predsedniku opštine Gornji Milanovac, Dejanu Kovačeviću, uručena je zahvalnica koja se dodeljuje saradnicima, povodom 25 godina postojanja Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Svi zainteresovani posetioci, izložbu će moći da pogledaju do 14. avgusta.

Izvor: MNA

Prethodni članakDve odbornice GG “Za napredniji Čačak“ ne bojkotuju rad čačanske Skupštine
Sledeći članakSve spremno za koncertni spektakl na Gradskom trgu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here