U ovom rudniku rudari zarađuju i po 1.000 evra

0
753

GORNJI MILANOVAC – Koronavirus ne smeta poslovanju srpskog rudnika iz Gornjeg Milanovca, a u toku vanrednog stanja primljeni su čak i novi radnici.

U dubokoj jami svoje prihode sada zarađuje 476 ljudi, a nisu retki ni oni mladi koji se ne plaše teškog posla.

Već dve godine radim u rudniku i imam samo pozitivna iskustva. Ono što je zvezda vodilja u ovom poslu svakako je dobra plata, koja se ne bi mogla zaraditi na drugom mestu. Kao početniku ona je bila 60.000 dinara, a sledeće godine, kad postajem KV rudar, ona će iznositi skoro duplo više i to zaista jeste dobar motiv za rad – rekao je Srđan Pantović, koji je sa svojih 26 godina jedan od najmlađih radnika u rudniku.

Rudnik „Kontango” za vreme epidemije ispunio je plan rada, a ono što je olakšalo situaciju jeste činjenica da u njihovim redovima nije bilo obolelih.

Plan je ispunjen sa 90 odsto zbog nedostatka radne snage jer mi imamo mala rudna tela koja zahtevaju veći obim posla, pa smo u toku epidemije zaposlili devet ljudi. Nadamo se da ćemo u maju i junu se vratititi na period pre korone. Zapošljavamo radnike i iz drugih zemalja poput Makedonije odakle ih je 18 i koji su izrazili želju da za vreme epidemije budu sa svojim porodicama, pa očekujemo da se sada vrate. Takođe, imamo i četvoro iz Crne Gore i BiH, oko 25 stranih državljana ukupno – rekao je direktor rudnika „Kontango” Aco Ilić.

Ovaj rudnik primer je najuspešnije privatizacije u Srbiji. Prosečna plata je 65.000 dinara neto, dok rudari imaju od 80.000 do 120.000 pa i više.

Izvor: RINA

Prethodni članakKapiten Borca 1926: Imamo visoke ambicije, želimo povratak u Superligu
Sledeći članakIN MEMORIAM: Radovan Ilić Beli, direktor Kombinata Guča i bivši predsednik opštine Lučani

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here