Ubica i njegov brat mimoišli se za šest minuta, inače bi i Nikola bio u opasnosti

0
1729

ČAČAK – Nikola Glišović ušao je u porodičnu kuću u Atenici samo šest minuta nakon što je iz nje izašao njegov brat Ilija, osumnjičen da je u noći između petka i subote na svirep način ubio majku, oca i dedu, saznaje Morava info.

To su pokazali snimci sa kamera postavljenih na obližnje objekte. Ubica je iz kuće izašao u 1:11 posle ponoći, a Nikola je iz noćnog provoda stigao u 1:17.

U porodičnoj kući zatekao je izmasakrirana tela majke Slađane (49), oca Milana (57) i nepokretnog dede Sretena (87).

Da je Nikola došao samo nekoliko minuta ranije brat bi verovatno i na njea nasrnuo nožem. Ne smem ni da pomislim šta je sve moglo da se dogodi – rekao nam je jedan od rođaka porodice.

Inače, posebnu dozu jeze u ionako užasnu priču dodaje nezvanična informacija iz istrage da je navodni ubica Ilija Glišović nožem ubadao svoje najmilije i u trenutku dok su ovi bili već mrtvi. Potom je sav krvav izašao iz kuće i otišao u noć. Skrivao se u oblićnjem naselju sve dok ga policija nije uhapsila u subotu oko 9 sati.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je po službenoj dužnosti hitno pokrenulo postupak nadzora nad stručnim radom Centra za socijalni rad grada Čačka u slučaju Ilije Glišovića koji je osumnjičen da je nožem izbo svoju majku, oca i dedu.

U postupku nadzora trebalo bi da bude utvrđeno da li je u konkretnom predmetu Centar za socijalni rad Čačka u obavljanju poslova zaštite porodice Ilije Glišovića postupao u skladu sa zakonom i standardima stručnog rada, i o tome sačiniti izveštaj.

Ukoliko se u radu stručnjaka Centra za socijalni rad grada Čačka u nadzoru utvrde propusti u radu, biće izdati nalozi za otklanjanje istih, kao i nalozi za eventualno utvrđivanje odgovornosti rukovodioca organa i zaposlenih, u skladu sa zakonom. Izveštaj će sadržati i ocenu kvaliteta saradnje Centra za socijalni rad grada Čačka i drugih subjekata koji su, u skladu sa zakonom, dužni da sarađuju u postupku zaštite od nasilja u porodici (policija, tužilaštvo i sud). Nakon sačinjavanja izveštaja, zainteresovana javnost biće obaveštena o izvršenom nadzoru, na način propisan zakonom, uz poštovanje prava na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti svih subjekata koji su uključeni u konkretan slučaj – rečeno je listu “Blic’ u Ministarstvu.

Odluka Ministarstva za brigu u porodici usledila je nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku saopštilo da je Centar za socijalni rad, nakon što je Glišović pušten sa psihijatrijskog lečenja koje je trajalo dva meseca zbog nasilja u porodici, utvrdilo da nema rizika da ovaj mladić ponovi nasilje u porodici.

To nasilje se dogodilo u 10. jula prošle godine, tačno devet meseci pre nego što će Ilija Glišović mučki ubiti svoju porodicu.

Prijava je podneta 10. jula 2021. oko 7.45 sati kada je M.G. iz Kulinovaca prijavio da u porodičnoj kući ima problem sa sinom I. G. (2001). Podnosilac prijave izvestio je policijske službenike da ima problema sa sinom koji se lečio na odeljenju psihijatrije, te da do problema dolazi kada mu nestane novca za nabavku narkotika – naveli su za u OJT u Čačku.

Prema njihovim rečima, dežurni zamenik tužilaštva tada se saglasio da se Ilija sprovede na odeljenje psihijatrije Opšte bolnice u Čačku, s obzirom na to da je bio lošeg psihičkog stanja. Međutim, prema saznanjima Morave info, Glišović je pobegao iz bolnice, ali su ga pripadnici policije ubrzo uhapsili, nakon čega je mladić bio upućen na lečenje u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, gde je proveo dva meseca.

Po završetku lečenja Ilija, koji je nekoliko meseci kasnije osumnjičeen da je ubio svoju porodicu, završio je u Centru za socijalni rad zajedno sa svojom majkom, gde su obavili razgovor sa radnikom ove ustanove. U tužilaštvu navode, da se ova porodica tada prvi put pojavila u evidenciji Centra za socijalni rad.

Isti je procenio da je rizik od ponavljanja sličnih situacija nizak i da nema potrebe za određivanjem mera zaštite od nasilja u porodici i daljem vođenju postupka. Prema podacima OJT u Čačku od navedenog događaja porodica se nije obraćala nadležnim organima – naglašavaju u Tužilaštvu.

Izvor: Morava info, Blic

Prethodni članakDva i po kilometra novih saobraćajnica u Viljuši
Sledeći članakDr Radojević: U Srbiji se uz krađu izbora dogodila i krađa robnih rezervi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here