Učenici OŠ “Tanasko Rajić“ u poseti češkoj školi “Vihlidka“

0
794

ČAČAK – Učenici i nastavnici OŠ “Tanasko Rajić“ posetili su češku školu “Vihlidka“ iz mesta Valaške Mezeriči u periodu od 21. do 26. aprila.

U oktobru 2023. godine, uz podršku Gradske uprave, nosioci projekta su bili direktorka Danijela Miklova, direktor Milorad Tešić i pomoćnik direktora Vojin Maletković, kada je ukupno 13 čeških učenika bilo smešteno u porodicama učenika čačanske škole u Ljubiću. Ovog puta, u pratnji direktora škole Vojina Mletkovića, predmetnih nastavnica Katarine Terzić, Nevene Dimovski, Jelene Sretenović Restaino i predstavnika lokalne samouprave Miloša Papića, 13 naših učenika uzvratilo je posetu. Učenici sedmog i osmog razreda su bili su smešteni u porodicama Čeha, svojih nekadašnjnih gostiju. Program koji su domaćini organizovali uključivao je priredbu dobrodošlice, radionice u okviru škole, obilazak znamenitosti grada Valaške Mezeričija, kao i dva izleta – posete univerzitetskog grada Olomuca, banje Teplice nad Bečvou i tvrđave Helfštin.

Program razmene je povezao mnogo učenika, ali i nastavnike ove dve škole.

Učenici škole se godinama dopisuju sa učenicima češke škole (na engleskom i nemačkom jeziku), a u posetu su na poklon odneli knjigu pod nazivom „Srbija in a nutshell“ u čijem je stvaranju učestvovalo 35 učenika sedmog i osmog razreda, kao i nastavnici Milan Lišančić, Predrag Tešić, Katarina Terzić, Jelena Sretenović Restaino i Nevena Dimovski. Naslovnu stranu, koja je izazvala posebno oduševljenje domaćina, oslikala je učenica osmog razreda OŠ “Tanasko Rajić“ Sofija Glavonjić, koja je prošle godine osvojila prvo mesto na Vukovom saboru u Tršiću. U toku je i izrada digitalne verzije knjige, na predlog učenika osmog razreda Olega Lučića.

U okviru projekta učenici i nastavnici obe škole su kroz niz zanimljivih aktivnosti razmenjivali primere dobre prakse, nove ideje, približavajući svoje kulturno nasleđe, običaje i jezik.

Roditelji učenika koji su posetili Češku imaju samo reči hvale i smatraju da program razmene učenika treba podržavati i u budućnosti. Svi su istakli gostoprimstvo čeških domaćina, koji su bili predusretljivi, ljubazni i trudili se da srpski đaci dožive nezaboravno životno iskustvo.

  • Iskustva iz ove razmene su neprocenjiva kako za decu, tako i za nastavnike. Tokom boravka imali smo kompletan uvid u funkcionisanje jedne osnovne škole u Češkoj. Mogli smo da uporedimo infrastrukturu, nastavu i učenje, radionice i organizaciju rada škole. Potrudićemo se, koliko je u našoj moći, da neka znanja iskoristimo i primenimo u našoj školi, ali i da utičemo na primeni dobre prakse. Učenici će zajedno sa nastavnicima pripremiti prezentaciju o boravku koju će predstaviti učenicima naše škole i široj sredini. U saradnji sa našim đačkim parlamentom pripremiće projekat “Češko iskustvo za kreativniji prostor u školi“ – rekao je Vojin Maletković, direktor škole:

Član gradskog veća dr Miloš Papić dodao je kako će u narednom periodu pokušati da se na lokalnom nivou implementiraju neki od viđenih primera dobre prakse.

  • Način rada i ishrana u školskim kuhinjama je nešto što je ostavilo najjači utisak, a veoma je važna stavka za našu decu. Škola “Tanasko Rajić“ će biti pilot projekat kroz koji ćemo pokušati da najpribližnije preslikamo ono što smo videli – naveo je Papić.

Zadovoljni su i roditelji.

  • Naši utisci su veoma pozitivni, tačnije, prezadovoljni smo. Smatram da je ovo veoma pametan i dobar način da se dete upozna sa drugom kulturom i načinom života, jer kada dete ode u turističku posetu nekom gradu, ono može samo videti znamenitosti ili čuti istoriju tog mesta Napa deca su sada imala priliku živeti život druge porodice i kulture, koja se pri tom, veoma razlikuje od naše i smatramo da je to neprocenljivo bogatstvo. Moja ćerka je puna utisaka. Što se samog boravka u školi tiče, svidelo joj se što češki đaci imaju priliku da se upoznaju sa domaćinstvom na jednoj strani, ali i sa robotikom i naprednom tehnologijom n drugoj. Sviđa joj se čistoća i uredanost grada Valaške Meziriči i kako jedna mala sredina ima sve mogućnosti za bitisanje u njoj, bez neke velike potrebe za većim gradom. Porodica u kojoj je boravila je veoma fina, dete se osećalo kao da je u gostima kod bliskih rođaka. Kako vidim, sva deca su se veoma zbližila neprestano su na vezi. Vama i Vašim kolegama mnogo hvala na trudu i vremenu – kaže Marina Starčević:

Slično misli i Jadranka Matijević.

  • Program razmene učenika iz perspektive porodice koja je u njemu učestvovala, pored toga što je bio jedno pozitivno iskustvo, pokazao se kao koristan za razvoj cele lepeze veština dece učesnika. Direktan dodir sa drugačijim običajima i navikama delotvoran je u razvoju procesa mišljenja mladih. Socijalne veštine u situaciji ograničene verbalne komunikacije sa strancima dobijaju na širini, razvijaju se novi načini izražavanja sebe i razumevanja sagovornika. Svako putovanje čini nas bogatijim, a privilegija boravka u nečijoj porodici, daje nam uvide u načine funkcionisanja drugih i bolje razumevanje sveta u kome živimo. Zahvalni smo na prilici koju je naše dete imalo da bude deo ovog programa.

Učenici koji su bili u prilici da ugoste Čehe, ali i da budu ugošćeni, izrazili su želju da ponovo učestvuju u programu razmene. Ističu ljubaznost, ali i skromnost svojih domaćina, uređenost, čistoću i arhitekturu samog mesta Valaške Meziriči.

Ana Marković, učenica osmog razreda, navela je da se za razmenu odlučila jer je želela da vidi drugu kulturu, nacionalnost, ljude, pravila, grad, njihovu školu, njihov jezik i kako oni žive.

  • Provela sam se sjajno, naučila sam dosta toga videla dosta novih pravila, isprobala dosta novih ukusa, stekla puno novih prijateljstva, proširila svoje znanje. Dopale su mi se aktivnosti u školi, jer smo tu zapravo mogli da vidimo kako i po kom procesu oni rade… Kako idu u školu, kakva im je škole, kakva su deca…Takođe mi se jako dopalo što je grad izuzetno čist i smeća nema nigde! Dopali su mi se ljudi jako ljubazni i dragi, i mesta koja smo posećivali. Svakome bih preporučila ovo iskustvo, jako je lepo videti nešto drugačije i naučiti. Stekne se i jako puno prijatelja sa kojima dugo ostanete u kontaktu – kaže Ana.

U planu je da se nastavi ovakav vid saradnje. Već u avgustu će učenici iz Češke letovati u Ulcinju, a posle toga sledi nova poseta školi “Tanasko Rajić“.

Prethodni članakPočela trka za najboljeg nastavnika u Srbiji, nagrada milion dinara
Sledeći članakSNS Čačak: Prvi smo na glasačkim listićima, ubedljivo prvi bićemo i nakon glasanja

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here