Udruženje “Erudita“: Mladi treba da izađu iz svoje zone komfora

0
397

ČAČAK – Sedmoro mladih Čačana početkom ove godine osnovalo udruženje građana “Erudita“. Ova grupa mladih ljudi godinama se bavi neformalnim obrazovanjem i omladinskim aktivizmom.

Članice “Erudite“ Milena Vukadinović i Ivana Đoković govore o razlozima zbog kojih su rešili da na ovaj način učestvuju u društvenom životu.

Osnovni cilj je da mladima približimo omladinski aktivizam kroz razne aktivnosti koje udruženje sprovodi. Neke od dosadašnjih aktivnosti su: sprovođenje narodne inicijative “Potpiši prodiši“ u Čačku, učestvovanje u raznim dijalozima i razgovorima sa donosiocima odluka, projekti vezani za poboljšanje demokratije i participacije mladih u društvu, kao i projekti gde smo upoznali mlade sa osnovama novinarstva, razni ekološki projekti i akcije čišćenja. Smatramo da mi, mladi, baš udruživanjem možemo da podstaknemo neke vidne promene, kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou. Ništa manje važni razlozi su da poboljšamo naše veštine, znanja i kompetencije i da upoznamo druge mlade ljude sa sličnim interesovanjima.

U kojoj meri su mladi zainteresovani za učešće u programima volontiranja?

Definitivno smatram da je većina mladih nezaiteresovana za volontiranje, često kao razlog za to opravdavaju se rečenicama “a šta ja dobijam od toga, neću da radim to ako mi ne plaćaju“ i raznim drugim, dok uopšte ne shvataju da su stvari koje se dobijaju učešćem u volonterskim aktivnostima nezamenjive – kaže Ivana Đoković.

Da li se i u kojoj meri omladinske organizacije u našem gradu, recimo Kancelarija za mlade, zaista bave mladima i njihovim problemima?

Kancelarija za mlade se na adekvatan način bavi mladima, sprovode razne aktivnosti koje ispunjavaju potrebe mladih i uključuje mlade u svoje aktivnosti kao i u njihovo smišljanje i realizaciju. Naravno, uvek je poželjno organizovati što više kvalitetnih aktivnosti posvećenih mladima i aktivnosti koje rešavaju probleme mladih, pa je neophodno imati više sličnih organizacija koje će sarađivati i zajedničkim snagama stvarati programe za po meri mladih.

Zbog čega je važno da se mladi uključe u ovakve ili slične organizacije?

Važno je, prvenstveno, zbog samih mladih koji će razviti svoja znanja i veštine, steći razna poznanstva i razmeniti kontakte sa mnogim osobama sa kojima nekad u budućnosti mogu sarađivati. Uključivanjem u nevladine organizacije mladi mogu pronaći sebe, izaći iz svoje zone komfora i upoznati sebe iz totalno drugačije perspektive. Isto tako uradiće nešto korisno za svoju zajednicu i razvijati društvo na bolje – smatraju naše sagovornice.

Da li internet i društvene mreže utiču na pasivizaciju ili aktiviranje mladih?

Moje mišljenje je da internet i društvene mreže mogu imati obostran uticaj i da to kako će oni uticati na mlade upravo zavisi od toga na koji način mladi koriste internet i društvene mreže. Većina omladinskih organizacija koristi društvene mreže za objavljivanje svojih aktivnosti, a to da li će mladi koristiti taj sadržaj ili ne, to zavisi od njihove želje i interesovanja – navodi Milena Vukadinović.

Udruženje građana “Erudita“ proteklog vikenda je sprovelo trening “Res publika – Letnja škola demokratije“. Tokom ovog projekta mladi su imali priliku da steknu znanja o funkcionisanju političkog sistema Srbije, izbornim sistemima, međunarodnom pravu i mnogim drugim temama.

Prethodni članakIzložba slika Tanje Veselinov u Domu kulture
Sledeći članakMoguće da zimski raspust počne 15. decembra i traje mesec dana

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here