Veče za pamćenje uz Zorana Predina (FOTO)

5
270

ČAČAK – Jedan od najcenjenijih regionalnih umetnika, frontmen kultnog jugoslovenskog sastava “Lačni Franc“, a pre svega šarmantni kantautor Zoran Predin je u sredu 25. maja prvi put gostovao u Čačku. Pod okriljem Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis“, a u okviru završnice Disovog proleća održano je muzičko-poetsko veče dua “Srebrni pioniri“, koji je Zoran Predin oformio sa Igorom Polakom.

Dvorište Biblioteke bilo je do poslednjeg mesta ispunjeno zainteresovanim posetiocima. Svirajući na gitari dobro poznate stare i nešto novije pesme, između kojih su se nizale anegdote, ispovedne priče i poetska zapažanja, Predin je predstavio stil koji ga čini jedinstvenom figurom sa ovih prostora.

Pored toga što se u srpskom prevodu nedavno pojavio njegov roman “Mongolske mrlje“, Zoran Predin je autor još dve knjige priča i nekoliko zbirki poezije. Jedna od njih, “Praslovan“, poslužila je kao lajtmotiv naslova večeri, čime je i potvrđena pesnička priroda svakog ozbiljnog kantautora, počev od Predinovog heroja Boba Dilana, pa nadalje.

Osvrnuvši se na aktuelni album “Gastarbajter trubadur“, simbolično objavljen samo u formatu vinila, Predin je tokom jednoipočasovnog druženja publiku proveo kroz svoj opus. Smenjivanjem nostalgije, humora, autoironije i sete, podsetio je okupljene na “svoje anđele“ (kao što su Margita Stefanović i Vlada Divljan), iskustva iz zemlje koje više nema, doživljaj srednjeg doba, optimizam pred danima koji dolaze.

Čule su se, između ostalog, pesme “Čekaj me“, “Kosa boje srebra (Margita)“, “Bez tragova i sjene“, “Šta bi mi bez nas“, “O mladom studentu i udanoj ženi“… Poentirajući izvođenjem Koenovog standarda “Dance Me to the End of Love“, gost je još jednom dokazao čarobnu neraskidivost veze između muzike i književnosti.

Izvor: Gradska biblioteka Čačak

Prethodni članakA ko drugi nego Jovan Milošević! Čačanin odveo Srbiju u polufinale! (VIDEO)
Sledeći članak“Nedeljnik“: Srbija pregovara o dolasku “Mercedesa“ i “Tojote“

5 KOMENTARA

  1. Koga je zanimalo, taj je saznao. Ja sam saznala preko ovog portala. Ljudi su navikli na ogromne plakate na stubovima koji nam ruže graf. Moramo menjati navike.

  2. Uglavnom uspemo da pročitamo lep tekst o nečemu što se dogodilo . Da se znalo , bilo bi x3 posetilaca. Kako bi rekao Balašević „al’ dobro sad“…

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here