Vučić: Dozvolićemo izvoz pšenice i točenje goriva u kanistere, katastrofa ako Bugarska zatvori gasovod

3
829
Foto: Dimitrije Goll/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da biti dozvoljen kontrolisan izvoz pšenice prema ugovorima država iz regiona, prvo prema Albaniji.

On je na otvaranju fabrike kompanije Teklas automotive u Vranju, odgovarajući na pitanja novinara o zabrani izvoza žitarica, rekao da su u trenutku zabrane izvoza postojali ugovori za izvoz 350.000 tona pšenice.

Tada sam rekao zaustavite izvoz, jer bi nestalo 800.000 tona iz robnih rezervi – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ono što ostane pšenice da država otkupiti po tržišnim cenama i da će na zalihama biti bar 20 odsto više nego što je potrošnja.

To je, prema njegovim rečima, “domaćinsko ponašanje“.

Vučić je rekao i da se umirilo tržište nafte i naftnih derivata jer su obezbeđene dovoljne količine i “pristojna“ cena.

Najavo je da će se do srede rešiti i problem da se registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima omogući točenje goriva u kanistere, pošto je po Uredbi o ograničenju cena naftnih derivata predviđeno da se evro dizel toči samo u pogonske rezervoare poljoprivrednih mašina.

Vučić je rekao da je za Srbiju “potpuna katastrofa“ najava Bugarske da će da zatvori gasovod ukoliko Rusija počne da plaća tranzit u rubljama.

To je za nas potpuna katastrofa. Svi ostali će nešto da dobiju. A mi nemamo odakle šta da dobijemo, osim preko Beregova iz Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske. A ako nam to ukinu, ne znam šta da radimo – rekao je Vučić.

On je rekao da je ta najava stigla “kao grom iz vedra neba“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakUspeh balerina iz Čačka na festivalu “Art of Dance“
Sledeći članakMlada čačanska sprinterka brani boje Srbije na Svetskom prvenstvu u dvorani za seniore

3 KOMENTARA

  1. Ne razumem kako bi nestalo 800 hiljada tona psenice iz robnih rezervi. Pa ne izvozi psenicu R. Srbija vec poljoprivredna gazdinstva i zadruge. Pa i da je ta psenica u drzavnim silosima nije drzava njen vlasnik. Izgleda, ili da Vucic neke stvari ne zna ili namerno laze gradjane. Pre ce biti da namerno laze gradjane. Sto se tice gasa pa zar nam Borisov nije brat? Isto vazi i za Orbana. Nece valjda sada izdati svog prijatelja Vucica?

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here