Vučić ispunio sve zahteve protesta: Izašao sam u susret narodu, ne političarima

7
311
Foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je u 17.30 doneo i potpisao odluku o vraćanju Narodnoj skupštini izglasanog Zakona o esproprijaciji na ponovno odlučivanje.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da je u zakonu dosta problematičnih mesta i da „zakon ne uredjuje odredjenu oblast na odgovarajući način“, što mu, u skladu sa zakonom, omogućuje da ovakvu odluku donese.

Neki ministri imaju maniju da se mešaju u sve pa je donet ovakava zakon. Nije im namera bila bilo šta sa Rio Tintom, nego da budu još važniji i reše probeleme koje imaju na brži način – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da kod donošenja zakona nije održana javna rasprava uz „čudno obrazloćenje da je kovid“, kao i da su predvidjeni nefer rokovi za žalbu gradjanima kojima se eksproprijacijom zahvata zemljište ili objekat.

Imamo dosta problema kod ekspropiracije jer se uvek traži dinar više, mnogo para je dala država. Kad bi se to znalo možda bi kod nekih bilo i dručije mišljenje – rekao je Vučić.

On je rekao da je mnogo uradjeno na izgradnji puteva i da je ponosan, ali da je moglo bolje da nije bilo „aljkavosti i birokarskih problema kod eksproprijacije što je usporavalo radove“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je kompanija Rio Tinto koja sprovodi istražne radnje u okolini Loznice tražila da jalovište budućeg rudnika preseli u najplodniji deo Jadra i da on smatra da ne treba da se ispuni taj zahtev.

Zbog smanjenja troškova jedne inostrane kompanije nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je bilo predvidjeno prvobitnim planom – rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je dodao da zbog mira stranovnika u mestima u okolini Loznice koja bi bila pogodjena otvaranjem rudnika litijuma, mora da im kaže „mi smo na vašoj starni i bićemo zajedno sa vama dok ne vidimo šta nam je najbolje da činimo“.

Najavio je osnivanje zelenog fonda za zapadnu Srbiju čijim sredstvima, pored resornog ministarstva, raspolagati i gradjani tog dela zemlje koji će biti u većini u odlučivanju.

On je rekao da će od 1. januara 2022. godine Zeleni fond raspolagati sa deset miliona evra i da će gradjani tog dela Srbije odlučivati koji su prioriteti za ulaganja u ekologiju.

Vučić je rekao da će biti ispunjeni zahtevi građana Gornjih Nedeljica i drugih sela koji su saopšteni na razgovoru sa njim, da će biti izgradjeni mostovi i regulisan tok Jadra da ne bi plavio.

Vučić je rekao da ako vidi da je svetska i olimpijska šampionka u karateu Jovana Preković za koju, kako je rekao, zna da nema ništa protiv države niti njega lično, zabrinuta i podržava proteste, „to znači da mi nešto nismo dobro uradili, nešto dobro objasnili“.

Dodao je da će Elektromreža Srbije rekonstruisati 25 kilometara dalekovoda i zameniti drvene bandere u lozničkim selima koja su to tražila u razgovoru sa njim.

Istakao je da je napravljen rapidni skok u ulaganjima u ekologiju u periodu od 2017. godine jer je investirano 562 miliona evra u odnosu na period od 2007. do 2012. godine kada je investirano 226 miliona evra.

Ocenio je da je ekologija budućnost Srbije i da ulaganja govore o napretku Srbije, kao i da ga raduje otvaranje klastera četiri gde je i ekologija što govori o priznanju Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je „zamolio“ vladu Srbije da ne donosi novi Zakon o eksproprijaciji već da zamoli Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i sve ostale relevantne subjekte kako bi se organizovala javna rasprava o tom pitanju.

Tokom obraćanja iz Palate Srbija, Vučić je rekao da ta javna rasprava može da traje i šest meseci i da na njoj treba da se dodje do širokog društvenog konsenzusa o tom pitanju.

Bez širokog društvenog konsenzusa nećemo ići na Zakon o eksproprijaciji – naglasio je on.

Izvor: Beta

Prethodni članakDr Sretenović: Situacija u bolnici sve mirnija, zaposleni ponovo mogu na godišnje odmore
Sledeći članakPrekidaju li se blokade? Manojlović najavio slavlja na trgovima ako se do petka sprovedu zahtevi

7 KOMENTARA

 1. Miloše to je bilo pre Vučka, a prošlo kad je on došao na vlast. Ti spavaš Miško. Narod zna šta je doživeo i preživeo zahvaljujući Vučiću. Tačka.

 2. “ Narod zna “
  Da narod zna, ne bi podrzavao politicare na vlasti preko 30 godina ( Dacic, Vucic I ostali), nego bi svake cetiri godine, ili cak I krace vreme, taj isti narod menjao vlast na izborima dok vlastidrsci jednom konacno shvate sta im je zadatak i uloga. Ovako zajasu na funkcije , uvedu drzavu u sankcije, ratove, isprazne penzione ,socijalne fondove, otmu novac preko piramidalnih banaka, uniste firme, rasprodaju rudnike, zemlju, najnize penzije i plate u Evropi, i taj isti narod ih ponovo glasa . Eto koliko narod zna.

 3. Frustrirana Popadija. Sve nabrojala. Gde li se ona nalazi,u kojoj grupi. Ne verujem po pisanju da neki „intelektalac“ i besna je na svoj život. Jadna. Tako mi izgleda.

 4. Samo napred Predsedniče. Pustite Vi ove dokone žutaće i ove mlade, novakonponovane, „liderčiće“ koji kradu Bogu dane. Ništa ne rade pa moraju negde da utroše vreme. Jer radni narod ove zemlje vidi ko, kolko, zna, i kolko i šta radi. Pustite vi ove lezileboviće.

 5. Sta ce ovi sns ovci kad se vidi da se blizi kraj.
  Popravice se privreda u gradu,jedan konobar vise,pa fotograf,pa tapacir,ptodavac lubenica,eto Cece nazad u butik….a gde ce kerovodac?
  Bahatili ste se stvarno mnogo.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here