Vulin posetio TRZ Čačak: Vojska Srbije je regionalna, ali i evropska tenkovska sila

7
1564

ČAČAK – Vojska Srbije sigurno je regionalna tenkovska sila i jedna od najsnažnijih tenkovskih nacija u čitavoj Evropi, izjavio je danas u Čačku ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem prisustvovao predstavljanju modernizovanog tenka M-84 u Tehničkom remontnom zavodu (TRZ).

Foto: MNA/MOD/Darimir Banda

Zahvaljujući modernizaciji koji smo počeli da radimo i koja će biti označena sa M-84 AS1, moći ćemo za sebe da kažemo da ćemo biti jedna od najmodernijih tenkovskih sila, ne samo u regionu, već i u čitavoj Evropi – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Vojska Srbije se modernizuje, oprema, jača i svi njeni delovi zaslužuju podjednaku pažnju.

Ranijih godina smo posebnu pažnju obratili na naše Ratno vazduplovstvo i protivazduhoplovnu odbranu, ali sada je na red došla i Kopnena vojska. Ovo je revolucionaran i ogroman iskorak. Kada je M-84 pre 36 godina napravljen, 1991. godine je počela njegova modernizacija, koja nikada nije završena – istakao je Vulin.

Foto: MNA/MOD/Darimir Banda

Ovo je, kaže on, prvi put da se jedna modernizacija na temu M-84 završava, ovo je njena prva faza i nastavićemo da unapređujemo naš borbeni sastav i sposobnosti naših oklopnih jedinica.

Radimo na artiljeriji, radimo na oklopnim jedinicama, pešadiji i na ličnom naoružanju svih naših pešadinaca – istakao je Vulin dodajući da se Vojska Srbije oprema i jača, ne samo da bude najveća ili najbrojnija, već da bude najmodernija.

Foto: MNA/MOD/Darimir Banda

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije će u dve faze, u prvoj fazi devet podsistema, a u drugoj još 12, izvršiti modernizaciju tog tenka, najavio je pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, dodajući da će time praktično svi vitalni podsistemi biti osavremenjeni novim tehnologijama.

Na današnjem sastanku radnog tima za modernizaciju tenka, kojim rukovodi general-major Želimir Glišović, upoznali smo se sa dostignutim stepenom razvoja. Pre svega, napravljena su unapređenja na zaštiti tenka od svih vrsta aktuelnih pretnji – savremenih tenkovskih projektila, savremenih kumulativnih tandem protivoklopnih raketa i tzv. ‘top atak’ municije – objašnjava Miloradović.

Foto: MNA/MOD/Darimir Banda

To je, kako je naveo, glavni segment u ovoj fazi.

Takođe, značajno je unapređena situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom koja ima poseban sistem za upravljanje vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komadiru uspešno dejstvo i u specificnim situacijama, u zasedama, u naseljenom mestu itd. – izjavio je Miloradović i dodao da se početak serijske modernizacije tenkova u ovoj fazi očekuje do kraja godine.

Direktor TRZ Čačak, pukovnik Vojkan Radonjić, rekao je da je Zavod nosilac realizacije modernizacije tenka M-84, sredstva koje je, kako je istakao “najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije”.

Na ovaj način Zavod upošljava svoje kapacitete i prenosi stečena iskustva tokom održavanja ovih sredstava. Kroz ovaj zadatak Zavod osavremenjava svoje kapacitete, opremu i pomaže Vojnotehničkom institutu u realizaciji modernizacije – naglasio je pukovnik Radonjić.

Direktor TRZ Čačak Vojkan Radonjić

Prema njegovim rečima, na tenku su modernizovane oklopna i optoelektronska zaštita, nove gusenice i cev topa, a urađena je potpuna digitalizacija mesta komandira, nišandžije i vozača.

Za Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije značajno je to što se ulaganjem u kapacitete Zavoda postiže racionalnost i autonomnost daljeg održavanja ovog sredstva tokom životnog ciklusa – istakao je Radonjić i dodao da Zavod time pomaže u razvijanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Prezentaciji su prisustvovali i načelnik Oprativne uprave Generalštaba general-major Želimir Glišović, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović.

Izvor: MNA

Prethodni članakPOKS: U gradskom parlamentu bićemo konstruktivna i oštra opozicija
Sledeći članakBivši fudbaleri Borca otpočeli štrajk glađu ispred zgrade Gradske uprave u Čačku (FOTO)

7 KOMENTARA

  1. Možete vi da pljujete, ali pre 10ak godina su tenkove topili kao staro gvozdje, a vojsku skroz uništili. Brzo ste to zaboravili.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here