Besplatna vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV)

1
488

Država uvodi besplatnu vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji dovodi do malignih karcinoma grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca, i to za decu uzrasta od devet do 19 godina, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić, prenosi RTS.

Sanja Radojević Škodrić je za Tanjug istakla da se uvođenjem te vakcine o trošku RFZO-a dobija značajna preventiva, odnosno sprečava se razvoj karcinoma materice i penisa kod dece koja budu primile vakcinu, prenosi RTS.

Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti karcinom penisa često u starijoj životnoj dobi i često zbog HPV infekcije. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina – objasnila je direktorka RFZO.

Kaže da su, ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

Ukoliko deca prime nakon 14 godina, ili pre navršene dvanaeste godine, ili ako je bio prvi seksualni kontakt i ukoliko je došlo do HPV infekcije, takođe će vakcina delovati, mada znatno manje. Ipak, efikasnost je najveća u periodu od 12 do 14 godina i ukoliko nije došlo do seksualnog kontakta – napominje Radojević Škodrić.

Preporuka da se vakcina primi najkasnije do 45. godine

Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, već preporučena.

Primanjem ove vakcine sprečava se jedan od najčešćih maligniteta u ginekologiji i urologiji.

Vakcina se, do četrnaeste godine dobija u dve doze, a nakon četrnaeste u tri doze. Prva nulta doza, druga nakon dva meseca, a treća doza za uzrast preko 14 godina nakon šest meseci – zaključila je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Izvor: RTS

Prethodni članakKnjiževnik Aleksandar Jugović o svojim počecima, nagradama, novom romanu: Mene su pratili dobri ljudi
Sledeći članakBisenić pozvao građane na blokadu, Maksimović kaže da su one nedopustive i protivzakonite

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here