Čovek kojem je Tarkovski dao scenario da snimi film: Retrospektiva filmova Vlatka Gilića u UG “Nadežda Petrović“

0
277

ČAČAK – Filmski i video program Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ ekskluzivno predstavlja mini retrospektivu Vlatka Gilića, jednog od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora.

Vlatko Gilić

Program su pripremili i o filmovima legendarnog reditelja govoriće gosti – reditelj Srdan Golubović i filmski kritičar Srđan Vučinić.

Program će se održati danas (petak, 17. decembra) u 20 časova u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“.

Biće prikazani filmovi:
1. In continuo, 1971.
2. Ljubav, 1972.
3. Dan više, 1972.
4. Moć, 1973.

Retrospektiva Vlatka Gilića realizuje se u saradnji sa Crnogorskom kinotekom koja je obnovila i remasterizovala sve njegove kratke filmove, a na programu su ostvarenja “In Continuo“ (1971), “Dan više“ (1972), “Moć“ (1973) i “Ljubav“ (1973). O stvaralaštvu autora kome je Tarkovski dao svoj scenario da snimi film koji, nažalost, Gilić nikad nije uspeo da realizuje, govoriće reditelj Srdan Golubović i filmski kritičar i teoretičar Srđan Vučinić.

Nijedan reditelj jugoslovenske i srpske kinematografije nije uspeo da izgradi tako moćan i veličanstven vizuelni izraz i poetiku, satkanu samo od slika, osećaja i znakova. Gilić nije bio reditelj svog vremena, već ispred svog vremena. Zbog toga ga verovatno i nisu dovoljno razumeli. Njegovi filmovi su vanvremenski i vanprostorni, možda dolaze iz vremena u kome su nastali, a najverovatnije iz budućnosti – kaže o Giliću Srdan Golubović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKon: Tražićemo da kovid propusnice tokom novogodišnjih praznika važe 24 časa
Sledeći članakPrvo izdanje “Gradskog turnira u malom fudbalu“ počinje u utorak i ima humanitarni karakter

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here