“Čuvari Kablara“ održali sastanak sa predstavnicima kabineta predsednice Vlade, ovo su zaključci

13
1223

ČAČAK – Predstavnici neformalnog udruženja “Čuvari Kablara“ sastali su se pre tri dana sa saradnicima predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i sa njima razgovarali o problemima vezanim za inicijativu urbanizacije Ovčarsko-kablarske klisure, sa posebnim naglaskom na izgradnju vidikovca na Kablaru, kojoj se ovo udruženje protivi.

Njihovo saopštenje sa zaključcima sa sastanka prenosimo u celosti:

Kako nismo dobili odgovor od gradonačelnika više od mesec dana, bili smo prinuđeni da se obratimo Vladi Srbije i zakazali smo sastanak tri dana nakon upućenog dopisa, održali smo ga u ponedeljak, 27.06. u Vladi Srbije i trajao je nešto manje od dva sata. Na sastanku su bile predstavnice Kabineta predsednice Vlade. Zaključci sastanka su:

– Vodovod i kalizacija u Ovčar Banji jedan je od prioriteta radne grupe, od početka njenog funkcionisanja, i uskoro očekujemo da se raspiše tender i napravi projekat za istu. Slažemo se da to treba pod hitno da se uradi.

– Započet je projekat izmuljivanja jezera koji će vredeti oko 40 miliona evra i trajaće godinama, s obzirom da jezero nije čišćeno ni jednom od nastanka istog.

– Što se tiče planiranog vidikovca, ideja je potekla iz Kabineta predsednice Vlade kako bi se predeo Ovčarsko-kablarske klisure izdvojio po nečem jedinstvenom u Srbiji, može se reći i u regionu. Projekat je još u izradi i sama izgradnja će početi kad prođu sve zakonske procedure i uslovi.

– Kafića na vrhu Kablara sigurno neće biti, dok se pored dve staklene platforme/vidikovca planira izgradnja info pulta od maksimalno 20 kvadratnih metara.

– Slažemo se u mnogo čemu drugom dok će neke naše ideje biti primenjene:

– Niko ne želi urbanizaciju planine niti masovni turizam i to je zajednički stav, što je izuzetno bitno.

– Jedan od prioriteta će biti ograničavanje broja posetilaca na vrhu Kablara i to treba da se desi što pre.

– Potrebno je urediti i obeležiti planinarsku stazu do vrha 889, najvišeg vrha Kablara, kao i do još nekoliko staza u krugu od dvadesetak minuta hoda. Time bi i rasteretili sam vrh i upotpunila i uredila ponuda za obilazak vrha Kablara, što je neophodno u vreme odmora i u danima vikenda.

– Na livadi pred vrhom (zbog prethodne stavke) neophodno je napraviti info pult kako bi se koordinisali posetioci. Ideja je da se na taj način lokalno stanovništvo angažuje, zaposli na mestima vodiča i čuvara Kablara uz prethodnu obuku.

– Priče sa Kablara treba da uđu u turističku ponudu.

– Planinarsko društvo Kablar bi moglo da se uključi u sređivanje staza, obuku lokalnog stanovništva i još mnoge stvari vezane za Kablar.

– Kako je najbolja rakija u Srbiji upravo sa Kablara, to treba iskoristiti u turističkoj ponudi, kao i sve ostale aspekte seoskog turizma i poljoprivredne proizvodnje u tom kraju.

Sve u svemu, slažemo se da postoje ideje kako bi se Ovčarsko-kablarska klisura i sam Kablar izdvojili po jedinstvenostima u Srbiji i pored planirane izgradnje vidikovca oko koje se i dalje ne slažemo, tako da ćemo nastaviti razgovore u narednom periodu. Mi i dalje tvrdimo da niko ne može napraviti lepši vidikovac od prirode. Naravno, svesni smo da u vreme modernog razvoja turizma sigurno postoji način da se priroda ujedno i zaštiti i promoviše.

Što se tiče ostalih projekata u klisuri, mi ih podržavamo i izuzetno nam je drago što se ulaže u područje srpske Svete Gore posle jako mnogo vremena.

Čuvari Kablara

Prethodni članakVlada ograničila cene šećera, brašna, mleka, svinjskog mesa
Sledeći članakMihajlović: Realno je da se EPS zaduži dodatnih milijardu evra da bi mogao da funkcioniše

13 KOMENTARA

 1. Ko nije prespavao u šatoru na Kablaru, drmnuo vise litara takije, nocu setao po litici da vid klisuru i Ovčar, taj bolje i da ne komentarise ovu temu. To je bilo jedno vreme, a sada je vreme da se to sve sredi i da bude nadzor 24h…naravno, i vidikovac, da pokazemo i drugim ljudima deo naseg sveta. A pravi zaljubljenici ce pronaci novi hos lepsi deo i prezentovati ga Vama za turisticke svhe, a ptice ce biti srecne😊

 2. Neformalno udruženje?! Koga vi predstavljate, sve potpisnike peticije? Ko Vas je ovlastio da se da predstavljate mene u Vaše ime? Gde se te odlučivalo da vas vi idete na sastanak? Počeli ste da trgujete na ovoj temi!

 3. Ovde hoće svak da se nešto pita znao ne znao. Ništa napredak, nauka samo divljina. A 90% stanovnika Čačka i okoline nije izašlo na Kablar. A svi komentarišu, predlažu. Zato uživajmo u divljini. A iz nje smo pobegli.

 4. Dok sam čitao ovaj rekst baš sam pomislip na isto, Nikola. Na rakiju. Ništa mi u ovim zaključcima nije jasno. Sve natrpano na gomilu. Ako se po njima bude radilo ništa od uređenja. Izgleda da svak hoće da progura svoje. Neko rakiju, neko sobu, neko kajmak itd. Nema od tog posla ništa. Pustiti Kablar da ostane kako jeste. Da se pare ne troše badava.

  • Meni je SVE JASNO, svi bi da se nešto pitaju i da budu vrlo važni! Oni su bili u vladi – jbt. u vladi! Što rekao pok. Zoran Radmilović – „eeeej bre član biblioteke…“ Oni koji se ni u kući ne pitaju ništa bi da se pitaju o rešavanju državnih pitanja! I nema veze da li mu je IQ 60 ili 160.
   Ranije su takvi išli na utakmice pa „održe lekciju sudiji, treneru, igraču koji ništa ne znaju“ a sad idu u Vladu.
   Povraća mi se!
   P.S. Sad se setih da sam negde na FB-u video nekog jadnika sve sa šajkačom ( koju volim do neba) koji priča kako je on pit’o Brnsbićku “ znaš li ti gde je mala Srpska Sveta gora, a ona meni – znam, a ja je pitam jel’ ti ‘oćeš da to umištiš….“ I video sam ga da je odneo pečeno prase pod šator kod Skupštine za vreme protesta. Umesto da radi ono što zna on i njemu slični se bave sa nečim čime nisu doradli

 5. Ne verujte Danajcima, ni kada darove donose! Borite se i dalje protiv vidikovca, kanalizacija, odnošenje i deponovanje otpada, zaštita i ograničenja, naplata ulaska u Predeo sa posebnim odlikama, treba da bufu prioriteti.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here