Edukativno-filmski program povodom izložbe “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“

0
54

ČAČAK – Umetnička galerija “Nadežda Petrović“ povodom izložbe “Nadežda Petrović. Modernost i nacija“ organizuje edukativno-filmski program koji će se održavati svakog četvrtka u 19 časova, kao i stručna vođenja koja će se sprovoditi svake subote u 13 časova.

U okviru edukativno-filmskog programa biće prikazane dve epizode iz dokumentarnog serijala “Rađanje srpske moderne“ (2022), posvećene stvaralačkom opusu i angažmanu Nadežde Petrović, koji se problematizuju kroz priču o umetničkim dometima, fotografskim postignućima, patriotskom angažmanu i kolekcionarskim sklonostima umetnice, njihovim širim kontekstima, ali i značaju porodice na tom razvojom putu.

Dokumentarna serija “Rađanje srpske moderne“ sastavljena je od šest epizoda koje tematski obrađuju period od 1900. do 1918/20. godine, a koji se označava kao vreme stvaranja moderne umetnosti u Srbiji. Prve dve decenije 20. veka, izuzetno turbulentne, te obeležene balkanskim i Prvim svetskim ratom, donele su susret dve generacije i dve orijentacije u umetnosti sa kojima je započela život srpska Moderna. Zajednički im je napor da se srpska umetnost uvede u međunarodne tokove evropske umetnosti a u formalnom smislu, povezuje ih svetlost kao problem čije je rešavanje bio jedan od osnovnih zadataka modernog srpskog slikarstva.

Produkcija: Rore Machine; režija i kamera: Ivan Šijak; scenario: Marija Radisavčević; muzika: Marko Paunović.

Izvor: Morava info

Prethodni članakReci mi da se šališ: Stendap šou Gorana Vinčića u Gradskoj biblioteci
Sledeći članakOvako je bilo na Malom sajmu sporta u Hali kraj Morave (FOTO GALERIJA)

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here