Gojković: “Misija Halijard“ da se obeležava kao istorijski događaj oslobodilačkih ratova (FOTO)

4
340

PRANJANI – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je obeležavanju 77. godišnjice “Misije Halijard“ u Pranjanima, koja je simbol solidarnosti i požrtvovanja u borbi za slobodu, i istakla da hrabrost i požrtvovanost ne smeju nikada više biti žrtva našeg zaborava.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Na ovom mestu, jednog od najvećih podviga srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, zajedno slavimo hrabrost našeg naroda Pranjana i Šumadije. Ovaj blistavi čin humanosti usred ratnog vrtloga, potvrđuje da je srpski narod i u najtežim trenucima veran slobodarskim principima – istakla je Gojković.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ona je dodala da je Srbija i danas čvrsto opredeljena za izgradnju mira i mostova prijateljstva, zajedno sa saveznicima iz svetskih ratova i svim drugim ljudima dobre volje.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Gojković je ukazala na činjenicu da je ta operacija bila izraz solidarnosti sa ratnim drugovima iz SAD, Velike Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja, iskazavši želju za daljom afirmacijom i jačanjem odnosa sa državama saveznicama iz Drugog svetskog rata, među kojima SAD zauzimaju jedno od najistaknutijih mesta, a što bi se postiglo i svrstavanjem „Misije Halijard“ u Državni program obeležavanja.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Zato sam predložila da ‘Misija Halijard’ bude uvrštena u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije. Očekujemo da ta inicijativa bude prihvaćena već na narednoj sednici Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Time ćemo odati zasluženu počast jednoj od najvećih vojnih akcija na prostoru Srbije tokom Drugog svetskog rata – naglasila je Gojković.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Obeležavanju godišnjice spasilačke misije u Pranjanima, pored Maje Gojković, prisustvovali su i ambasador SAD Entoni Godfri, komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi, general-major Dejvid Tejbor, predsednik Fondacije „Halijard“ Džon Kapelo, kao i predstavnici Vojske Srbije i drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u operaciji „Halijard“.

Izvor: Tanjug

Prethodni članakMarinović: Igokea nas nije pobedila, mi smo izgubili; Bajić: Borac zaslužio pobedu
Sledeći članak“Bože pravde“ i na fakultetima na početku nove akademske godine

4 KOMENTARA

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here