Prvi veliki uspeh košarke u Čačku: Juniori Borca vicešampioni Jugoslavije 1951.

0
590

Piše: Miloš Timotijević, Zapisi sa Zapadne Morave

ČAČAK – Razvoj košarke u socijalističkoj Jugoslaviji bio je postepen. Prvo juniorsko košarkaško prvenstvo Jugoslavije, zapravo turnir, održano je 1948. godine u Splitu.

Juniori KK Borac prvaci NR Srbije i drugi na prvenstvu Jugoslavije 1951. godine; Sleva nadesno: Ristić, Z. Đurić, Terzić, M. Đurić, Marković, R. Stefanović, S. Stefanović, Protić i Propadović

U to vreme košarka u Čačku je već stekla popularnost, naročito među mladom populacijom. Međutim, za pravu popularnost bilo kod sporta neophodni su uspesi i pobede nad rivalima. Prvi značajniji rezultati košarkaških klubova u Čačku bili su uspesi juniorskih ekipa. Tako su već u leto 1950. juniori Borca na turniru u Leskovcu postali prvaci “uže Srbije“. Sledila je utakmica sa Dinamom iz Pančeva, trećeplasiranom ekipom iz grupe “Beograd-Vojvodina“, koja je trebalo da odluči koji će treći tim da predstavlja Srbiju na državnom prvenstvu Jugoslavije za juniore. Napredak juniora Borca bio je veliki, jer su 1949. bili tek peti na nivou Srbije, da bi se 1950. plasirali na državno prvenstvo, zapravo tirnir, u Karlovcu.

Na državnom prvenstvu Jugoslavije za juniore u Karlovcu ekipa Borca dobila je četiri i izgubila jednu utakmicu, ali je zbog sistema takmičenja ostala tek na petom mestu, kako su preneli novinari. Karlovački Železničar je, na primer, sa tri dobijene i dve izgubljene na kraju bio drugi. Ipak, svi su smatrali da je Borac puno postigao. Prema zabeleženim sećanjima, Čačani su trenera Denića po dolasku sa turnira na rukama izneli iz voza.

Sledeće 1951. godine juniori Borca ponovo su se kvalifikovali za završni turnir za prvaka NR Srbije, koji je organizovan u Čačku. Osim domaćina Borca, na ovom turniru učestvovali su i beogradski timovi Partizan i Crvena Zvezda, kao i zrenjaninski Proleter. Juniori Borca pobedili su sve rivale, a najveći je bio Partizan, kada je utakmicu posmatralo oko 1.000 gledalaca. Ostale mečeve gledalo je oko 700 ljudi. Tako je Borac postao prvak NR Srbije, što je bio veliki uspeh košarke u Čačku.

Juniori Borca igrali su odlično i svi su se čudili zašto mnogi od njih već nisu u seniorskoj ekipi. Očekivanja Čačana od svojih košarkaša su u svakom slučaju porasla. Za Borac se pretpostavljalo da će uspeti da se plasira u Prvu košarkašku ligu Jugoslavije (što se na kraju i dogodilo), a za Železničar da bude na “sredini tabele“ Srpske lige. Lokalna štampa je u jesenjem delu prvenstva izveštavala sa svih utakmica, čime se održavalo interesovanje javnosti, posebno za uspehe Borca čije su utakmice posmatrale stotine gledalaca.

Košarka je odlično napredovala u Čačku, kome je 1951. povereno da organizuje i juniorsko prvenstvo Jugoslavije u košarci. Domaći Borac bio je najbolji u Srbiji, koju je predstavljao i beogradski Partizan, iz Slovenije je došao ljubljanski AŠK, a iz Hrvatske tim Duga Resa. Čačani se nisu pripremali za ovo takmičenje, ali su mislili da ih jedino tim Partizana može pobediti. Na kraju je Borac zaista i bio drugi iza Partizana. Pošto se turnir održavao u Čačku, javnost je titulu vicešampiona u juniorskoj konkurenciji na nivou Jugoslavije doživela samo kao “relativan“ uspeh. Suštinski, bila je to potvrda da je Čačak zaista već 1951. postao “grad košarke“, i bio je to prvi veliki uspeh košarke u našem gradu.

Prethodni članakGrad Čačak uzima kredit za kompletnu zamenu javne rasvete
Sledeći članakAsfaltirano tri kilometra puta u Mojsinju, sledi priključenje na sistem “Rzav“

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here