Inspekcija Ministarstva odbrane u kompaniji “Sloboda“

0
646

ČAČAK – Inspekcija Ministarstva odbrane je u ponedeljak stigla u fabriku namenske industrije “Sloboda“ u Čačku, saznaje danas portal Pištaljka.

Taj portal je naveo da je pre 15 dana objavio da je Ministarstvo odbrane znalo za neadekvatno skladištenje eksplozivnih i opasnih materija u “Slobodi“.

Inspekcija je u “Slobodu“ stigla u ponedeljak i do 5. novembra ima zadatak da izvrši “redovan delimičan, najavljen terenski inspekcijski nadzor“ u oblasti zaštite životne sredine – piše u dokumentu koji je Pištaljka, kako je navela, dobila od uzbunjivača.

U dokumentu se navodi da je potrebno da Kompanija “Sloboda“ pripremi referat direktora o stanju u oblasti zaštite životne sredine regulisanoj pravilnikom o bezbednosti i zdravlju na radu, zaštiti od požara i eksplozija, zaštiti životne sredine i drugo.

Traženo im je da dostave podatke o količini i vrsti opasnog otpada i hemikalija u Kompaniji i informacije o broju akcidenata u životnoj sredini u odgovornosti Kompanije za period od 2017. do 2021.

Pištaljka je navela i da je od uzbunjivača dobila i informacije da se uoči dolaska inspekcije u “Slobodi“ ekspresno postavljala ograda na otvorenom iza koje su premeštana burad sa opasnim i otrovnim materijama i da je taj prostor obeležavan kao skladište sa opasnim materijama.

Pre najave inspekcije, burad su bila razbacana u magacinskom delu fabrike na otvorenom, pored skladišta eksploziva, municije i gotovih proizvoda, što se može videti i na javno dostupnim satelitskim i avio-snimcima.

Direktor Kompanije “Sloboda“ Zoran Stefanović nije bio dostupan ni putem telefona da objasni zašto se tek sada opasni otpad premešta, ali je njegova sekretarica potvrdila da je inspekcija u fabrici.

Pištaljka je navela da im je iz Ministarstvo odbrane prethodno saopštilo da nije nadležno da kontroliše mere zaštite od požara niti bezbednosne mere u toku proizvodnih procesa i manipulacije ubojnim sredstvima u kompaniji “Sloboda“ i drugim kompanijama Odbrambene industrije Srbije.

Izvor: Beta, Pištaljka

Prethodni članakVelika seizmička energija u Šumadiji, treba li očekivati nove zemljotrese?
Sledeći članakJeremić: Pominjanje Ponoša kao kandidata iznenađenje za sve u Narodnoj stranci

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here