Velika seizmička energija u Šumadiji, treba li očekivati nove zemljotrese?

1
428

Posle nekoliko manjih zemljotresa u okolini Mladenovca pre četiri dana, pretprošle noći tlo nije mirovalo ni u Kragujevcu – zemljotres jačine 3,9 jedinica Rihterove skale pogodio je šire područje grada.

Slavica Radovanović je za RTS navela da serija zemljotresa koji su proteklog vikenda u kratkom roku pogodili Mladenovac, ukazuju da je taj prostor u kojem ih dugo nije bilo, živ, da se u njemu sakupila seizmička aktivnost i da se u narednom periodu, može očekivati jak udar u Šumadiji.

Prošlost nas uči tome da je u Šumadiji bilo vrlo jakih zemljotresa – dva od tri naša najjača zemljotresa imala su epicentar upravo na tom prostoru. Realno je očekivati, s obzirom na okolnosti, da je posle dugo godina ovaj prostor oživeo dešavanjem ova dva zemljotresa čak u 24 sata, da će se jaki zemljotresi kakvi su bili u prošlosti, taman toliki, dogoditi i u budućnosti – navodi Radovanovićeva.

Taj veliki zemljotres, objašnjava gošća Dnevnika, neće biti uskoro, trebalo bi da mu prethodi još neko veće ubrzanje.

Zemljotresi se nikada ne dešavaju na potpuno istom mestu, a njihov položaj je geološki određen. A sa obzirom na to da je geologija nauka ili jedan proces u kome ni deset ni sto ni hiljadu godina ne znače ništa, u tom kontekstu će ipak biti prostor Šumadije, ali neće biti na potpuno istom mestu, nego na nešto pomerenim strukturama za koje znamo da su povezane sa ovima koje su aktivne i koje takođe iz tog razloga mogu da generišu tako jake zemljotrese – objasnila je gošća Dnevnika.

Kaže i da u narednom perioedu možemo da očekujemo seriju manjih zemljotresa, ali i da oni samo svedoče da tu počinje, da tu već sada ima toliko nakupljene energije da, kada se jedan dogodi, on može da isprovocira drugi.

Neki su se već i dogodili, a neki će se događati verovatno u narednih nekoliko dana. To svedoči da se tlo smiruje. Ali generalno, taj prostor jeste seizmički aktivan, u njemu postoji velika količina seizmičke energije i ona će se realizovati tokom narednih godina događanjem nekih zemljotresa – objašnjava Radovanovićeva.

Objašnjava da se zemljotresi ne mogu predvideti, ali da kada se dese, kaže, treba da ostanemo mirni i prisebni, da ne dozvolimo da nas obuzme panika.

Najvažnije je u tom trenutku ostati pribran, i dok zemljotres traje samo se zaštititi da sačuvate život. Sklonite se uz noseći zid, ako ste u starijim kućama zidanim od cigli stanite u neki širok dovratak i sačekate da zemljotres prođe. Tek nakon toga osmotrite šta se dogodilo i ako nema razloga nemojte da provodite noć na ulici – rekla je Slavica Radovanović.

Izvor: RTS

Prethodni članakEksponencijalne štetočine
Sledeći članakInspekcija Ministarstva odbrane u kompaniji “Sloboda“

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here