Kolike su plate menadžera u Srbiji?

0
530
Foto: Pixabay

Kada se razmotre primanja menadžera može da se zaključi samo jedno – predsednik platom ne konkuriše ni u trci za vođenje malog ili srednjeg preduzeća.

Menadžeri na čelu pomenutih firmi primaju od 3.000 do 5.000 evra, a predsednikova plata je, kako je Forbes Srbija pisao na osnovu javno dostupnih podataka, ispod tog nivoa – 200.962,27 dinara.

Forbes je istraživao koji je to iznos koji deli one menadžere koji su na vrhu, ali i na dnu hijerarhijske lestvice, od ostatka zaposlenih u kompaniji.

Rukovodilac operacija kompanije Loop koja posluje u sferi zapošljavanja Božica Vujošević za Forbes Srbija iznela je podatke konsultantske kuće Assert sa kojom sarađuju.

  • Plate u velikim korporacijama za C-level pozicije su 5.000 – 10.000 evra neto, dok su u manjim i srednjim preduzećima 3.000 – 5.000 evra. Manji stepen odgovornosti sa sobom nosi nešto niže plate na srednjim menadžerskim pozicijama poput Production menadžera, HR, Quality, Logistics, Operations menadžera, gde se plate kreću u rangu 2.500 – 5.000 evra neto u korporacijama i 1.800 – 2.800 u manjim i srednjim preduzećima – ističe Vujošević.

Dodaje i da ovi podaci ne uključuju dodatne bonuse i druge kompenzacije i benefite.

Razlike u industrijama ipak postoje

Kako oni na nižoj, tako i ovi na višoj poziciji na hijerarhijskoj lestvici, mogu da imaju različite plate u različitim industrijama i sektorima. Iz razgovora sa sagovornicima saznali smo i da se za iste menadžerske pozicije ali u različitim kompanijama plate mogu znatno razlikovati.

Kažu, trenutno najveće zarade za više menadžerske pozicije najčešće su u IT industriji, industriji igara na sreću, bankarstvu i farmaciji.

Iz razgovora sa sagovornicima saznali smo da viši menadžeri u bankarstvu imaju od 3.000 do 4.000 evra, a u IT industriji, te cifre su znatno veće i idu čak do 8.000 evra, bez dodatnih bonusa koji takođe mogu biti veoma visoki (i do 15.000 evra).

Koje veštine su potrebne za dobrog menadžera?

Da bi se obezbedio prelazak sa srednjeg na top menadžment, Božica Vujošević uviđa da je ipak potrebno da se osoba prethodno dokaže rezultatima u vođenju timova i velikih projekata, u kojima je imala prilike da razvije širok spektar veština, kao što su liderstvo i strateško razmišljanje, pri čemu je ovo poslednje i najvažnije.

  • Vlasnici žele menadžere koji su orijentisani na rezultate i profit, ali i sveopšti napredak kompanije i ljudi u kompaniji. Dodatno, kompetencije pregovaranja i upravljanja ljudskim resursima su vrlo važne, naročito kada se radi o tom trenutku prvog prelaska sa srednjeg na top nivo – kaže ona.

Kaže da je gotovo nemoguće da se na C-level poziciji nađe neko ko ne zadovoljava stroge kriterijume i selekcije, odnosno neko ko nema potrebno iskustvo i veštine koje se podrazumevaju.

  • Takođe, ne mogu da ne primetim da ima slučajeva da veću platu imaju osobe sa više iskustva i godina, bez obzira na veštine, koje često i mlađe kolege mogu da poseduju – zaključuje Vujošević.

Mašinska industrija je među najplaćenijima

Kao što su sagovornici potvrdili za Forbes Srbija, jedno je sigurno – plate u različitim industrijama, ali i sektorima za menadžerske pozicije nisu iste.

  • Razlikuju se, ali na ovom nivou razlike su manje nego kada su u pitanju niži nivoi. Prednost u korist IT industrije na C-level pozicijama je vrlo mala ili nepostojeća u odnosu na druge industrije, naročito u proizvodnju, finansije i slično – kaže Božica Vujošević.

Dodaje i da se razlike u platama, kako i među zaposlenima na nižem, tako i među onima na višem rangu, vide i u različitim državama, a da to pre svega zavisi od ekonomskih prilika i razvijenosti specifične industrije u određenoj zemlji.

  • Uslovi u našoj državi primamljivi su menadžerima iz okruženja, pa su neretke relokacije kandidata iz okolnih zemlja – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Bugarske, u Srbiju“. Uobičajeno je da se kompletan paket kompenzacije i beneficija, uključujući relokacijske pogodnosti za C-level pozicije, dizajnira tako da kandidat može udobno da živi u Srbiji sa svojom porodicom – kaže ona.

Bojan Tanasković iz agencije za zapošljavanje u zemlji i inostranstvu Novotek kaže za Forbes Srbija da su sada menadžeri u mašinskoj industriji među najplaćenijima.

  • Plate beginera kreću od 80.000 dinara, a senior menadžer može da dođe i do, prema onome što znam, 450.000 do 500.000 dinara. Mašinska industrija je trenutno dobro plaćena. Tu su i projektni menadžeri u građevinskoj industriji koji su malo manje plaćeni – ističe Tanasković.

On kaže i da plate u IT industriji nisu reper, s obzirom na to da su to uglavnom poslovi koji su vezani za projekte na određeni period.

  • Neko danas prima platu od 7.000 evra, ali može da radi na nekom projektu tri meseca i da posle toga ostane bez posla. To ne znači da je ta plata sistematizacijom radnih mesta određena da bude taj koeficijent do penzije. Dakle, oni razvijaju projekat i rade dok ga razviju tako da nije realno da se to uzme kao zarada – zaključuje Bojan Tanasković.

Izvor: Forbes Srbija

Prethodni članakI ovog juna Festival zdravog duha u Ovčar Banji
Sledeći članakSvi za Čačak: Čačani su glasali za promenu vlasti

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here