U galeriji “Risim“ otvorena izložba slika Branka Trifunovića

0
209

ČAČAK – U prostoru Galerije “Risim“ u ponedeljak je prezentovan novi projekat Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ pod nazivom “Vizuelne umetnosti u obrazovanju: muzeji i galerije kao mesta očigledne nastave“, pokrenut u cilju unapređenja saradnje sa obrazovnim ustanovama i novog gledišta na edukaciju u muzejskim ustanovama, novim formama i sadržajima namenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Poseban podstrek razvoju svesti o neophodnosti prisustva umetnosti u procesu obrazovanja i efikasnosti u saradnji ustanova kulture i obrazovanja dala je Vlade Republike Srbije akcionim planom iz 2017. godine u kome kao jedan od prioritetnih ciljeva ističe “povećanje broja posetilaca školskog uzrasta lokacijama kulturnog nasleđa i kulturnim sadržajima, preporučuje bogatiji izbor participativnih programa za decu i mlade u ustanovama kulture i bolje povezivanje nastavnih planova škola i programa ustanova kulture“.

Kao uvodni sadržaj projekta priređeno je predavanje pod nazivom “Umetnost i umešnost prenošenja znanja“ dr Nikole Krstovića, profesora na Odeljenju istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu. Krstović je sa prisutnim pedagozima razmenio iskustva o izazovima uspešnog transfera znanja i savremenim, afektivnim i asocijativnim načinima učenja i zapažanja. Takođe, bilo je reči o recepciji znanja koje funkcioniše na principu škola – muzej – učenik i svim dobrobitima šireg obrazovanja koje se može steći samim izlaskom iz matičnih obrazovnih institucija i klasičnim spoznajnim istraživanjem.

U okviru ovog uvodnog programa otvorena je izložba likovnog pedagoga Branka Trifunovića pod nazivom “Slikarstvo kao trenutak potpunog prisustva“. Trifunović je doajen likovne pedagogije i prvi pedagoški savetnik za likovno obrazovanje u Moravičkom okrugu koji je bio uzor i mentor mnogobrojnim potonjim nastavnicima likovnog obrazovanja i aktivni učesnik u kulturi grada.

Izložba u Galeriji Risim je otvorena do 28. novembra.

Izvor: Morava info

Prethodni članakU subotu humanitarni bazar za malu Čačanku Đurđu
Sledeći članakPosao za najbolje diplomce medicinskih fakulteta, moći će da dobiju specijalizacije koje su deficitarne

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here