Neverovatna životna priča pobednika Čačanskog polumaratona

0
673
Kipruto na najvišem stepenika pobedničkog postolja u Čačku; foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Stenli Kipruto iz Kenije pobednik je polumaratona u Čačku, ali ga za Srbiju vezuje mnogo dublja priča o prijateljstvu i hrabrosti.

Poslednje nedelje septembra održan je drugi po redu Čačanski polumaraton na kojem je zbog epidemiloške situacije moglo učestvovati do 500 takmičara, a najviše gostujućih učesnika bilo je iz Bosne i Hercegovine, prenosi Telegraf.

Pobednik Čačanskog polumaratona je Stenli Kipruto, atletičar iz Kenije koji je srpskoj javnosti postao poznat kada je svetlost dana ugledala priča da je Oliveri Jevtić i njenom treneru spasio život u ratom zahvaćenoj Keniji, zbog čega su mu čak i odsekli prste na ruci.

Podsetimo, pre 13 godina godina u Keniji su izbili nemiri i građanski rat, a u to vreme srpska atletičarka Olivera Jevtić i njen trener Slavko Kuzmanović su bili tamo na pripremama.

Četiri prsta su mi odsekli mačetom. Osvetili su mi se što sam moje prijatelje Srbe izvukao na sigurno kad je život u Keniji bio jeftina roba – ispričao je vižljasti Afrikanac jednom kada je posetio našu zemlju odmah posle tog ratnog vihora u Keniji.

Sve se desilo u decembru 2007.

Bili smo u Eldoretu u Keniji, blizu granice sa Ugandom, gde je Olja trenirala za maratonsku trku u Pekingu. U tom kampu bilo je puno atletičara, među njima i Stenli. Olivera se pripremala za Olimpijske igre, a Kenija za izbore. Borba za vlast bila je povod plemenima da zarate – seća se Slavko Kuzmanović.

Olivera je dodala:

Zavladao je haos. Ulice su bile prekrivene leševima. Gledali smo kako pobunjenici u crkvu uvode žene i decu i žive ih spaljuju.

Pokušali su Olivera i Slavko da se izoluju od ratne strahote, nadajući se da će užas brzo proći.

Hteli smo da odemo na trening, ali nam Stenli nije dao. Rekao je da se sprema pokolj. Na atletsku stazu su upali neki ratnici i ubili njihovog zemljaka, atletičara, olimpijskog prvaka – nastavlja srpska maratonka.

I Kuzmanović je ispričao sećanja koja sežu u 2007.

Stenli nas je poveo mračnim ulicama Eldoreta, potom kozjim stazama kroz šumu. Metar po metar smo se probijali iz vatrenog obruča dok nismo stigli na bezbedno. U Najrobiju nas je čekao avion koji je obezbedila srpska diplomatija. Stenli se vratio nazad.

Tek kasnije saznali su šta se desilo sa njihovim spasiocem.

Pobunjenici su saznali da sam izvukao dvoje belaca. Zarobili su me. Izgubio sam prste… Naredne godine osvojio sam zlatnu medalju na svetskom prvenstvu hendikepiranih atletičara u Indiji – prepričava Stenli Kipruti.

On je kasnije u više navrata dolazi u Srbiju i bio gost Olivere Jevtić u Užicu gde je trenirao sa njom i njenim trenerom, a ove godine je došao i na polumaratonsku trku u Čačak.

Izvor: Telegraf, Blic

Prethodni članakNa FTN počela nastava za 450 brucoša na strukovnim i akademskim studijama
Sledeći članakPrekršajna prijava zbog štanda Jehovinih svedoka u malom parku

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here