Otvaranje izložbe “Miroslavljevo jevanđelje – božansko nadahnuće“

0
444

ČAČAK – U organizaciji Izdavačke kuće “Dosije“ i Srpskog pokreta Dveri, u Klubu Doma kulture u utorak 21. decembra, u 18 sati, biće otvorena izložba “Miroslavljevo jevanđelje – božansko nadahnuće“. 

Na izložbi će biti predstavljena knjiga, trenutno najbolji faksimil Miroslavljevog jevanđelja na svetu po pitanju oslikavanja na zlatu i rekonstrukcije vizantijskog poveza, a posetioci izložbe će moći da je listaju.

Izložba je nastala trudom tri stotine stručnjaka iz celog sveta iz različitih oblasti, od američkih slavista do ruskih istoričara liturgije, preko srpskih istoričara umetnosti. Izložba prati istorijat Miroslavljevog jevanđelja, najpre objašnjava značenje reči jevanđelje, neobičan istorijat knjige i njen put do danas.

Ono je svrstano u Uneskov registar svetske dokumentarne baštine, pod nazivom “Pamćenje sveta“, među 120 najvrednijih pokretnih dobara koja je stvorila ljudska civilizacija. Zlatno izdanje u tiražu od 300 primeraka rađeno je od 2016. do 2020. godine.

Izložbu će pratiti Tribina o stanju u srpskoj kulturi danas. O zlatnom faksimilu Miroslavljevog jevanđelja i izložbi će govoriti: Veljko Topalović, autor knjige i Dragana Aćimović, istoričar umetnosti , dok će u nastavku programa biti održana Tribina o stanju u srpskoj kulturi danas na kojoj će govoriti dr Vladimir Dimitrijević, profesor, Predsednik Političkog saveta Dveri Boško Obradović, Predsednik srpskog pokreta Dveri i dr. um Milorad Marinković, Predsednik Saveta za kulturu GrO Dveri Beograd.

Izvor: Morava info

Prethodni članakKon: Krizni štab još nije dozvolio novogodišnje proslave, u drugoj polovini januara neminovan porast broja zaraženih
Sledeći članakNovi domaći film “Kelti“ u Domu kulture

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here