Premijera monodrame o Tanasku Rajiću “Vetar i zastave“

0
416

ČAČAK – Povodom 633 godine od Kosovskog boja, na brdu Ljubiću u okviru manifestacije “Vidovdanski dani Ljubića“, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak, 28. juna će premijerno biti izvedena monodrama “Vetar i zastave“ o Tanasku Rajiću za koju je tekst pisao književnik Dejan Stojiljković.

Uloga Tanaska Rajića poverena je mladom glumcu Nikoli Šurbanoviću, dobitniku Sterijine nagrade, koga trenutno gledamo u popularnoj seriji “Kolo sreće“, a režiju potpisuje Milan Milosavljević.

Jedan od najistaknutijih ustaničkih junaka, Karađorđev barjaktar i ustanički starešina Tanasko Rajić, rođen 1756. godine u selu Stragari podno Rudnika, poslužio je kao inspiracija našem proslavljenom piscu da napiše monodramu “Vetar i zastave“ za Gradsko pozorište Čačak.

Tanaska Rajića neretko nazivaju našim Vilijamom Volasom, čuvenim škotskim junakom, ovekovečenim u filmu “Hrabro srce“ Mela Gibsona. I zaista, postoje neverovatne paralele. Baš kao i Volas, Rajić je bio čovek iz naroda, posvećen idealima porodice, poštenja i slobode. I umro je kličući slobodi, isto kao i Volas. Tanasko je narodni heroj našeg naroda, kao što je Volas narodni heroj škotskog. Malo je takvih div-junaka u istoriji svih naroda, a ne samo našeg – naveo je Stojiljković.

On je istakao i da je “Nikola Šurbanović izuzetna pojava kao glumac, harizmatičan, talentovan, elokventan. Ne mogu da zamislim idealnijeg za ulogu Tanaska Rajića“.

Osnovali smo Gradsko pozorište između ostalog i zato da bi se naše priče jasnije i glasno čule van našeg grada. Ova mlada ustanova kulture u Čačku jedan je od najboljih pripovedača naših priča. To, između ostalog, i jeste jedna od misija gradskih pozorišnih kuća, da pored praćenja trendova u savremenom teatru priča za nas značajne priče, koje možda nikada ne bi došle na repertoar nacionalnih pozorišta. Nadamo se da će i monodrama “Vetar i zastave“ da krene na put kao i “Nenapisana pisma“ o Nadeždi Petrović. “Čačanska rodna“ je u svom punom sjaju – izjavio je Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti.

Kostim za predstavu radila je Marina Medenica koja, između ostalog, potpisuje kostim za film i seriju “Nečista krv“. Za muziku i dizajn zvuka zadužena je kompozitorka Petra Perović, ženski vokal je prvakinja naše opere Sanja Kerkez.

Izvršnu produkciju potpisuje Marko Čkonjević, a producent predstave je Bratislav Janković, direktor Gradskog pozorišta Čačak, grada koji će kroz projekat “Čačanska rodna“ sledeće godine postati prva Srpska prestonica kulture.

Izvor: Morava info

Prethodni članakBorac 1926 ostaje u trećem rangu srpskog fudbala, u Prvoj ligi ekipa koju finansira Nemanja Matić
Sledeći članakUkupno 27 godina zatvora članovima narko grupe, Čačanin oslobođen optužbi

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here