Rod pšenice veći za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu

1
225
Foto: MNA/Miloš Lukić

ČAČAK – Na području koje pokriva Poljoprivredna savetodavna stručna služba Čačak, žetva pšenice završena je na oko 80 odsto površina, a dosadašnji rezultati pokazuju da je rod veći za 10 do 15 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Takođe, zabeležen je i dobar kvalitet, ne samo pšenice već i ostalih žitarica.

Na teritorji Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Arilja, pšenica je zasejana na površini od 6.700 hektara, ječam na 2.200, ovas na 1.500, a tritikale na 1.300 hektara.

U vreme nalivanja zrna pšenice bilo je dosta vlage, tako da je hektolitar nikad bolji, apsolutna težina zrna isto je odlična. Procene su da će prinos ove godine biti od 10 do 15 odsto iznad prošlogodišnjeg, a i lane je bio nešto iznad proseka – izjavio je agenciji MNA savetodavac za ratarstvo PSSS Čačak Milan Damljanović.

Prema njegovim rečima, malo problema je bilo samo kod semenske pšenice zbog pojave rđe i fuzarioza.

Damljanović kaže da je prinos raznolik od parcele do parcele, pa je na nekim moglo da se požnje oko tri, a na pojedinim i do devet tona po hektaru.

Primećeno je u poslednje vreme da ima polegla pšenica zato što je bilo dobro bokorenje useva pa su bili nešto više, a težina klasa izuzetno visoka i na nekim parcelama je došlo do poleganja što će donekle malo otežati žetvu – istakao je Damljanović.

On je rekao da je žetva sprovedena u najbolje vreme, kada su klimatski uslovi bili idealni.

Na mnogim parcela pšenica može odmah da se džakira, zato što je vlaga zrna ispod 16 odsto, ali slama je nešto zelenija zbog produžene vegetacije. Važno je da se slama dobro osuši pre skladištenja, da se ne stavlja odmah u bale i velike gomile – objasnio je Damljanović.

Damljanović navodi da se pšenica na našem području ne proizvodi iz ekonomskih razloga, već iz navike.

Poljoprivredni proizvođači žele da imaju svoju pšenicu, gaje je zbog plodoreda, održavanja higijene zemlje. Što se tiče cele Srbije neke procene su da je ovogodišnji rod oko 3.000.000 tona od toga će oko 1.000.000 tona ostati za izvoz. Lep prihod možemo ostvariti od izvoza, naročito i zbog toga što je cena dosta povoljna, a i cena na stranom tržištu je porasla – izjavio je on.

Kilogram pšenice trenutno je oko 20 dinara, ali Damljanović navodi da to nije ustaljena cena.

Kada je reć o drugim žitaricama i kod njih se očekuje dobar rod.

Ječam je izuzetno dobar, kao i ovas, uglavnom ozimi koji dospevaju ranije. U Vojvodini je žetva počela nekih 10 do 15 dana pre nego kod nas i uglavnom su procene stručnih službi da je natprosečna godina što se tiče žitarica – zaključio je Damljanović.

Izvor: MNA

Prethodni članakĆulibrk: Siledžije, lopovi i lažovi
Sledeći članakMladić poginuo, dve devojke teško povređene u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here