Srbija među najsiromašnijima u Evropi po kupovnoj moći stanovništva

10
702

Srbija prema kriterijumu kupovne moći stanovništva spada u najsiromašnije zemlje Evrope, objavio je Demostat, pozivajući se na podatak da je vrednost BDP po glavi stanovnika u Srbiji tek 52 odsto proseka Evropske unije, dok u najsiromašnijoj članici EU, Bugarskoj, taj udeo 55 odsto.

Poređenja radi, Demostat navodi da Luksemburg beleži procenat od 277 odsto od proseka EU, Irska 221 odsto, Danska 133 odsto, Holandija 132 odsto, Švedska 123 odsto, Belgija 122 odsto, Austrija 121 odsto, a Nemačka 119 odsto.

Od Srbije su uspešnije i zemlje regiona koje su članice EU, poput Slovenije koja ostvaruje procenat od 90 odsto, Rumunije sa procentom od 73 odsto i Hrvatske sa procentom od 70 odsto. Od stanovnika Srbije veću kupovnu moć imaju i građani Crne Gore, koja nije članica EU, sa procentom od 61 odsto. Jedina zemlja EU sa kojom Srbija koliko toliko može da se meri, iako je slabije plasirana i od nje, jeste Bugarska sa 55 odsto, koja inače važi za najsiromašniju zemlju članicu tog bloka – ukazao je Demostat u analizi.

Potrošnja po glavi stanovnika pokazuje da je ona u Srbiji veća samo u zemljama regiona, kao što su Makedonija sa 44 odsto, Bosna i Hercegovina 43 odsto i Albanija sa prosekom 40 odsto u odnosu na prosek EU.

To što Srbija spada u najsiromašnije zemlje na Starom kontinentu ne treba da čudi ni malo. Naime, čak oko 700.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu, čija je vrednost oko 35.000 dinara. Koliko je to malo, pokazuje podatak da minimalna potrošačka korpa u Srbiji iznosi oko 42.000 dinara. Skoro polovina zaposlenih u Srbiji prima plate koje su manje od 50.000 dinara, što je znatno niže od zvanične prosečne plate u zemlji, procenjene na oko 600 evra – stoji u Demostatovoj analizi.

Izvor: FoNet, Demostat

Prethodni članakRod maline biće manji za 30 odsto, radnici traže dnevnice i od 7.000 dinara
Sledeći članakSedmi “Mountain Music Fest“ na Divčibarama: TBF, Sunshine, DLM, Sevdah Baby, Peppe…

10 KOMENTARA

  1. Standard najniži, ali cena po m2 do 10.000.ev. i to nema dovoljno stanova kolika je potražnja ovog siromašnog naroda. Mnogo je veći nas BDP, samo se ne beleži onaj koji završava na Kipru, Lihtenštajnu i dr. zemljama por.raja. Statistika je za glasače, a neoporezovani BDP za produžene ruke nosioca vlasti

  2. Bravo Cole…a tebi je lepo i uzivaj u zlatnom dobu…pa nas preCednik kaze da se narod sprema da ide na more i da smo evropski tigar a vi sto se edukujete preko informera i pinka normalno je da zivite u zlatnom dobu a mi glupi ne vidimo kako smo procvetali…ps prijatan sendvic i pazite vrucina je brzo se kvari…

    • Vi sve laze te protiv pretsednika i napada te njegovu porodicu naj strhotnijim uvredama ko da narod nezna kako se zivelo nekad on bar daje svome narodu a oni pre nisu ni kom nista davali sve su strpavali u svoje djepove

  3. Nikako mi nisu jasni ovi komentari. Čemu služe? Pa svak zna koliko i šta mu treba. Verovatno hoće da izazovu nemir i nezadovoljstvo. Smatram da ko hoće može da ide tamo gde je bole. Pa neka mu je srećan put.

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here