U Čačku 3.420 nezaposlenih, ovo su najdeficitarnija zanimanja u gradu

1
6537

ČAČAK – Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku je evidentirano 3.420 nezaposlenih lica, najveći broj nezaposlenih je četvrtog i trećeg nivoa kvalifikacija.

Ovo je za 14 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Čačak, prema rezultatima poslednjeg popisa, ima 106.876 stanovnika.

Lica bez zanimanja i stručne spreme čine 19 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Među nezaposlenima najviše je ljudi koji imaju više od 50 godina, što je 43,9 odsto od ukupnog broja nezaposlenih, a 16,8 odsto nezaposlenih su mladi do 30 godina.

Najveći broj čeka na zaposlenje do tri meseca, odnosno 19,6 odsto, 15,7 odsto čeka na zaposlenje jednu do dve godine i 14,3 odsto čeka više od 10 godina. Suficitarna zanimanja u Čačku u 2023. su bila nekvalifikovani radnici, ekonomski tehničari, prodavci, metalostrugari, automehaničari, bravari, maturanti gimnazije jezičkog ili društvenog smera.

Među takvim zanimanjima bile su i medicinske sestre, diplomirani ekonomisti za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirani pravnici, učitelji. Deficitarna zanimanja su bila pomoćnici stolari, instalateri, grejanja i mehaničari, vozači viljuškara, magacioneri, nastavnici razredne nastave, više medicinske sestre.

Nedostajale su i arhitekte, inženjeri saobraćaja, profesori engleskog jezika i književnosti, diplomirani inženjeri rudarstva, diplomirani ekonomisti za unutrašnju i spoljnu trgovinu, andragozi, farmaceuti.

Najugroženije grupe na tržištu rada u 2023. godini u Čačku bila su lica bez osnovnog obrazovanja i završene srednje škole, mladi do 30 godina starosti bez radnog iskustva, žene.

Izvor: Beta

Prethodni članakGrad Čačak finansira zamenu individualnih ložišta kotlovima na gas, raspisan javni poziv
Sledeći članakČačak uzima kredit od 816 miliona dinara, polovina iznosa biće iskorišćena za izgradnju zatvorenog bazena

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here