“Y? Project“, film o putovanju “jugom“ u Ameriku, u Galeriji “Nadežda Petrović

0
154

ČAČAK – Filmski i video program Umetničke galerije “Nadežda Petrović“ u ponedeljak, 25. oktobra u 20 časova predstavlja “Y? Project“, dokumentarni road trip film grupe autora iz Slovenije (Neža Knez, Danilo Milovanović, Toni Poljanec, Luka Erdani) o simboličnom putovanju automobilom “jugo“ iz “rodnog“ Kragujevca do Njujorka.

Gosti programa su Maja Ćirić, nezavisna kustoskinja iz Beograda, koja će predstaviti projekat i autore, kao i sami autori, koji će nakon projekcije razgovarati sa publikom.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz na projekciju je besplatan.

Trideset godina nakon raspada Jugoslavije automobil “jugo“ (kasnije “yugo“) važi za jedan od simbola nekadašnje republike. “Yugo“ je kao prvi “pravi“ jugoslovenski automobil doživeo regionalni i međunarodni komercijalni uspeh. Kontroverzna istorija ovog automobila, koja je krajem osamdesetih godina doživela svoj vrhunac izvozom “yuga“ na američko tržište, je bila polazna tačka “Y? projekta“.

Ideja je udružila četiri umetnika koji su se odlučili da nakon tri decenije izvezu još jedan “yugo“ na američko tržište. Izvoz je podrazumevao putovanje automobilom iz njegovog rodnog Kragujevca, prema severu Srbije i dalje kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Nemačku, Holandiju, Belgiju, Francusku, Englesku, te trajektom do Sjedinjenih Američkih Država. Osnovni cilj projekta bilo je istraživanje teme iz savremene perspektive, što je na neki način predstavljalo suočavanje dvaju ideologija – socijalizma i kapitalizma.

Ekipa “Y? projekta“ je na putovanju susretala i intervjuisala pojedince, koji su na neki način povezani s “yugom“. Počevši od nekadašnjih radnika i funkcionera fabrike automobila “Zastava“, te bivših i sadašnjih vlasnika “yuga“, do umetnika i filozofa koji su kroz svoj rad dolazili u dodir sa ovom temom. Putovanje je poslužilo i kao podloga za aktivno izvođenje umetničkih intervencija u javnim prostorima Evrope i SAD. Intervencije su se odnosile na poigravanje simbolima povezanim s pričom “yuga“ kao i suočavanje konteksta ovog automobila sa aktuelnim političkim temama. Sve intervencije su nastale tokom putovanja.

Automobil je u konačnici prodan novom, američkom vlasniku, a rezultati projekta su izložbena postavka i dokumentarni film. Film provlači lične anegdote sa putovanja kao avanture kroz priču o automobilu “yugo“, satkanu iz sakupljenih činjenica i mitova.

Yugo smo lično doživeli kao simbol jednog vremena i jedne države, koja više ne postoji. S nestankom države po kojoj je i dobio ime, automobil je na neki način izgubio svoj identitet – rekli su autori “Y? Projecta“.

Izvor: Morava info

Prethodni članakU ponedeljak svečano otvaranje novih prostorija Centra za socijalni rad u bivšoj zgradi Čačanske banke
Sledeći članakReparirana dva kamiona-smećara u Gornjem Milanovcu

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here