Da li je masaža efikasna u borbi protiv glavobolje

0
249
Foto: Freepik

Glavobolja često zna da nam poremeti planove, promeni raspoloženje i utiče na svakodnevne obaveze. Nekada je bol toliko jak i uporan da čak ni lekovi ne mogu da ga ublaže i onda ceo dan provodimo u ležanju, čekajući da prestane, kako bismo mogli da nastavimo svoj život.

Šta su okidači glavobolje

Postoji više različitih tipova glavobolje koji su izazvani različitim spoljnim ili untrašnjim faktorima. Verovatno ste više puta čuli objašnjenje: „ma to je od ovog vremena“. Zaista, promena vremena i vazdušni pritisak su povezani i itekako mogu da vam izazovu glavobolju ukoliko ste meteoropata. Mnogi po glavobolji tačno mogu da naslute kišu i bez vremenske prognoze! Pored promene vremena, čest uzročnik glavobolje su stres i briga izazvani raznim problemima, bilo da su porodični ili poslovni. Verovali ili ne, kada je glavobolja u pitanju, problem može da vam pravi i vaša kosa! Ukoliko često vežete kosu u rep ili punđu, ili pletete pletenice preko cele glave, nosite rajfove i slično, postoji mogućnost da ste opteretili koren kose ili vam je kosa previše teška, što može da uzrokuje glavobolju. Jaki parfemi i osveživači vazduha takođe mogu neprijatno da utiču na vas i pokušajte da ih ne koristite određeno vreme, da biste videli postoji li neka promena. U modernom dobu često prisutan i dobro poznat uzročnik glavobolje je dugo sedenje, nepravilan položaj, dugo gledanje u telefon i slično.

Kako se izboriti sa glavoboljom

Prva stvar koju većina ljudi uradi kada ih boli glava je uzimanje analgetika. Mnogima to pomogne i posle oko pola sata budu „kao novi“, ali nije preporučljivo svakodnevno uzimanje takve vrste lekova, osim ako se ne radi o nekoj terapiji. Ukoliko imate česte glavobolje, pokušajte da vodite dnevnik. Beležite šta ste jeli i pili, da li ste tog dana bili pod stresom i druge bitne informacije koje će možda moći da vam odgonetnu zbog čega vas toliko boli glava. Ukoliko zbog posla mnogo sedite, potrudite se da budete fizički aktivniji, šetajte, krenite u teretanu ili sami kod kuće radite vežbe za leđa i vrat. Obratite pažnju na to koliko tečnosti dnevno unesete jer dehidriranost organizma često ume da bude glavni krivac za vašu glavobolju. Glavobolja uspešno može da se leči prirodnim putem i pravilnim masažama, o čemu ćemo više govoriti u narednom pasusu. Ukoliko su glavobolje jake i učestale, najbolje bi bilo da se obratite lekaru, koji će vas uputiti na snimanje glave, ako je to potrebno.

Masažom protiv glavobolje

Kao što smo pomenuli, u zavisnosti od vrste glavobolje, vaš saveznik u borbi protiv nje može da bude i dobra masaža.

Masaža vrata i ramena, kao i raznih tačaka na glavi su tehnike koje bi trebalo da vam pomognu kod glavobolje:

Masaža vrata i ramena – Blagim pokretima prvo masirajte koren vrata, a zatim se krećite duž linije vrata sa blagim pritiskom. Nakon što ste nekoliko puta izmasirali vrat, krenite ka ramenima i masirajte ih kružnim pokretima ili klizanjem niz vrat. Kada dođete do ramena, desnom rukom masirajte levo rame i obrnuto, od korena ramena do kraja. Ovo je potrebno ponoviti nekoliko puta, posle čega ćete osetiti olakšanje.

Masaža glave – Postoji nekoliko tačaka na glavi koje možete da masirate kako biste se oslobodili glavobolje, ali i stresa. Masaža trećeg oka, odnosno tačke između obrva, iznad korena nosa, jedna je od najčešćih tehnika za ublažavanje glavobolje. Nakon toga možete da pređete na dve simetrične tačke, gde vam počinju obrve. Masirajte ih jedan minut, blagim pritiskanjem i kružnim pokretima. Masiranjem ove dve tačke oslobodićete se glavobolje, a može da vam pomogne i kod curenja nosa. dok ćete se masiranjem dve simetrične tačke iznad ivica usana, na mestu gde počinju jagodice, osloboditi glavobolje, stresa i zubobolje.

Eterična ulja kao pravi saveznik

U svetu, ali i kod nas, u borbi protiv glavobolje i stresa sve se više koriste eterična ulja tehnikom aromaterapije. Ulja dobijena od različitih lekovitih biljaka mogu da se ukapaju u difuzor, ili da se razblaže nekim od baznih ulja i koriste za masažu. Ona su jedan od najboljih prirodnih odgovora na mnoge boljke, pa samim tim i na glavobolju.

Postoji nekoliko vrsta eteričnih ulja za masažu koja su se pokazala kao veoma efikasna u borbi protiv glavobolje:

Ulje lavande – Ulje blagog, prijatnog mirisa deluje umirujuće, opušta i često se koristi u aromaterapiji, posebno u borbi protiv glavobolje, stresa i napetosti. Ulje lavande je jedno od retkih koje ne mora da se razblažuje i može da se nanosi direktno na kožu, bez posledica.

Japansko biljno ulje – Ovo ulje dobija se od japanske mente, kod nas još poznate kao divlja nana. Izuzetno je lekovito i pored toga što se u masaži koristi kod upalnih procesa, odlično je i kod glavobolje.

Ulje limuna – Etarsko ulje limuna bistri um, osvežava i podstiče dobro raspoloženje, a samim tim će vam pomoći da se otarasite uporne glavobolje. Često se koristi za osvežavanje prostorija i idealno je u borbi protiv virusa.

Gde nabaviti kvalitetna eterična ulja

Eterično ulje lavande, japansko biljno ulje i ulje limuna možete da poručite preko sajta asso.rs. Firma ASSO se duži niz godina uspešno bavi proizvodnjom i prodajom kvalitetnih eteričnih ulja Naturasso, a pored toga kod njih možete da pronađete i difuzore, kao i aromaterapija nakit, koji može da vam bude od izuzetne koristi ukoliko imate česte glavobolje.

O kvalitetu Naturasso eteričnih ulja govori i činjenica da su ovi proizvodi upisani u bazu Ministarstva zdravlja za dijetetske proizvode, kao i diploma sa zlatnom medaljom na Međunarodnom sajmu „Eko svet“ 2017. za Japansko biljno ulje.

PR TEKST

Prethodni članakMihajlović: Realno je da se EPS zaduži dodatnih milijardu evra da bi mogao da funkcioniše
Sledeći članakFoto-tribina u “Risimu“: Rusija, Sibir, Tofalarija

OSTAVITE ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here